Ghgfsjj

Páginas: 4 (806 palabras) Publicado: 3 de abril de 2012
La Política

La teoria política de Plató està relacionada amb la seva teoria de les idees i la seva antropologia. Segons Plató hi ha un isomorfisme entre el cosmos, l'ésser humà i la polis.

Lateoria política de Plató es troba en tres obres: La República, Les lleis i El polític. I la síntesi del seu pensament polític és que només els estats governants pels que tenen coneixement (elsfilòsofs) seran estats d’ordre i de justícia.

A La República, Plató diu que l'estat existeix per les necessitats que tenim els uns dels altres. Plató distingeix tres necessitats bàsiques i, per tant, tresclasses socials:

-

Artesans - Necessitats materials Guardians - Necessitats defensives Rei-filòsof - Necessitats de govern

El rei filòsof s’encarrega d’ensenyar i de governar gràcies a la sevaformació, els guardians defensen la polis dels perills interns i externs i els artesans s’han de sotmetre a les classes superiors i produir el necessari per la supervivència i la prosperitat de lapolis.

Segons l'isomorfisme de Plató, cada classe social correspon a cadascuna de les tres facultats de l'ànima i, també, a cada classe li correspon una virtut que ha de practicar.

-

ReiFilòsof Guardians Artesans

Ànima racional Ànima irascible Ànima concupiscible

Saviesa i prudència Fortalesa Temperància

Segons Plató, Si l’ànima arriba a la virtut quan les facultats estan enequilibri, igualment, l'estat ideal implica un equilibri harmònic de les tres classes socials.

Plató diu que les dues primeres classes socials no han de tenir propietats privades, ni tant sols el dret deformar una família sinó que han de viure en una comunitat de béns (una gran família). Els artesans sí que poden tenir tot allò del que es priva als governants i guerrers ja que, segons la sevacondició, es mouen per motius materials buscant augmentar les seves riqueses o el seu benestar (material). Els guardians han de vigilar

que els artesans no tinguin ni poc ni massa i que produeixin...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS