glosari

Páginas: 13 (3162 palabras) Publicado: 7 de enero de 2014
TEMA 2

LA FLACA
Revista liberal anticarlina publicada a Barcelona entre el 1869 i el 1876 durant la major part del sexenni democràtic, de caràcter satíric i de tendència política republicana i federal. El setmanari gràfic era en castellà i es publicava a Espanya, Ultramar, França i Itàlia. A causa de la ideologia que mostrava va patir diverses suspensions fora del sexenni i, per evitar lacensura, es va publicar sota diverses capçaleres.
AMADEU DE SAVOIA
Amadeu de Savoia, Fill del rei Víctor Manuel II d'Itàlia i de l'arxiduquessa Adelaida d'Àustria.
Després de la Revolució de 1868, a Espanya es proclamà una monarquia constitucional, però hi hagué dificultats per trobar un rei que acceptés el càrrec, es buscava un candidat demòcrata. Llavors, trobaren a Amadeu, excel·lent opcióperquè, procedia d'una antiga dinastia enllaçada amb la espanyola (la seva mare era bisneta de Carles III d'Espanya), era progressista i catòlic. De manera que el 16 de novembre de 1870 surt escollit a les Corts amb 191 vots de 311 possibles.
Des del primer moment es troba amb nombroses dificultats: tant el poc suport que va rebre (pràcticament només el suport del general Prim, assassinat durantel camí que Amadeu fa cap a Espanya), la inestabilitat dels polítics espanyols, els constants atacs dels republicans i els carlins i el separatisme de Cuba.
Tot això el fa abdicar, per iniciativa pròpia, l'11 de febrer de 1873, tornant a Itàlia on assomeix el títol de duc d'Aosta. Aquest fet porta a Espanya a la proclamació de la Primera República Espanyola.
MATEO PRÁXEDES SAGASTA
Fou unpolític liberal espanyol i professor de la Escola de Madrid. Va ser membre des de molt jove en el Partit Progressista, que va participar en la revolució del 1854 com a president de la junta revolucionària de Zamora. Posteriorment, dirigent del Partit Liberal que s'alterna en torn pacífic amb el Partit Conservador de Sagasta. Al morir Alfons XII, signat el Pacte del Pardo, es va permetre a Sagastapresidir el govern regent per Serrano, combinant-se amb Cánovas amb eleccions que ordenava el rei quan volia. Va morir dies després de deixar la presidència, el 5 de Gener de 1903.
CARLES VII
Carles María de Borbón i Austria-Est(1848-1909) net de Carles V, va ser autotitulat ''duc de Madrid'' i ''comte de l'Alcarria''. Va protagonitzar la tercera guerra carlina sobre el nom de Carles VII. Durant elsanys de regnat d'Isabel II el carlisme va sofrir un procés de reorganització havent-se d'obrir a noves perspectives per apropar-se al poble. Un cop la caiguda d'Isabel II va esclatar la tercera guerra carlina amb l'objectiu de proclamar rei a Carles VII. Després de tres anys de revoltes al 1872 va començar la guerra als mateixos escenaris que el primer conflicte: Navarra, País Basc, l'interior deCatalunya i el País de València. Tot i que els carlistes van aconseguir el suport del sector conservador, Carles VII no va arribar mai a ser rei. Al 1876 va ser derrotat amb el retorn de la monarquia borbònica.
PARTIT DEMOCRÀTIC REPUBLICÀ FEDERAL
Partit format per una part dels efectius (petits i mitjans propietaris, classes populars urbanes) que constituïen el Partit Demòcrata (fundat al 1849)de caràcter federal i republicà, creat al triomfar la Revolució de setembre de 1868 i dirigit per Francesc Pi i Margall. Al maig de 1869 el partit va signar (proposat pels republicans federals catalans) el “Pacte de Tortosa” entre els republicans dels quatre territoris de l’antiga Corona d’Aragó, al qual li van seguir altres pactes, que va desemboca a la proposta de Francesc Pi i Maragall de signarun “Pacte Nacional”, al juliol de 1869, d’on va sorgir per primer cop un òrgan de direcció permanent del partit anomenat “Consell Federal”. Amb aquests pactes van formar una estructura federal, que seria, més tard, l’estructura de la I República espanyola.
FEDERALISME
El federalisme va ser un dels moviments populars fonamentals a la vida política durant el Sexenni. Es crea el Partit...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Glosario
  • Glosario
  • Glosario
  • Glosario
  • Glosario
  • Glosario
  • Glosario
  • Glosario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS