Glossari Plató

Páginas: 5 (1166 palabras) Publicado: 26 de enero de 2014

GLOSSARI DE PLATÓ

Guerra del Peloponès: Aquestes guerres van enfrontar a Esparta i Atenes; que en aquell moment eren ciutats-estats enfrontades. En la qual perd Atenes, i per tant entra en un declivi com a societat i ciutat estat.
Democràcia: Aquest terme apareix en el canvi de govern a Atenes, després de la derrota amb Esparta. Es un sistema en el qual, la població, tria els seusgovernants.
Oligarquia: Sistema de govern que es va imposar a Atenes, substituint a la democràcia. Es un sistema de govern en el qual el poder resideix en un grup reduït de persones.
Règim proespartà: És la organització de la política abans de Esparta, o abans del conflicte armat, entre les dues potències.
Justícia: Aquest terme en la obra de Plató te és veu clarament treballat als diàlegs de Plató;especialment en el de la República, en el qual s’exposen les idees platòniques sobre aquest tema.
Diàlegs: Són textos escrits per Plató, en els quals podem veure com a figura representativa a Sòcrates (el seu mestre) que dona una solució, respecte a un problema plantejat, per algun altre personatge. És important mencionar que gràcies a la obra de Plató, podem analitzar i conèixer a Sòcrates,perquè ell no té obra escrita.
Justícia individual i col·lectiva: Plató menciona, què hi ha una equivalència, entre la justícia individual i col·lectiva a la hora de analitzar quin es el model de justícia ideal o sobre la justícia política.
Demagògia: Plató menciona que aquest concepte es molt utilitzat pels polítics, i fa referència a la capacitat, dels mateixos, per tal de convèncer i fins i tot,enganyar, amb la paraula.
Nepotisme: És un concepte, que fa referència a la introducció de persones de proximitat (familiars, amics) a càrrecs polítics (en el cas que ens presenta Plató). Per tant veiem que Plató critica aquest concepte, perquè considera que això no es pot fer així.
Phronesis: Utilització de un saber teòric a una situació pràctica. És el que deia Plató per aconseguir laexcel·lència personal, i que devia ser la virtut de tots els polítics.
Ontologia: Estudi del ser.
Espistemologia: Branca de la filosofia que estudia creada arran de les preguntes que es va formular Pàrmenides sobre el coneixement verdader.
Antropologia-ètica: És una teoria de les idees que tracta Plató i ens ho mostra amb preguntes, com: Quina és la naturalesa de l’ésser humà? O quina és la forma devida justa i virtuosa.
Filosofia social i política: És una teoria de les teories de les idees, que es planteja preguntes com: Què és una societat justa? O quina és la millor forma de govern o sistema polític.
Platonisme:  És la doctrina filosòfica desenvolupada pels seguidors de Plató a partir de el segle I aC que va arribar a ser el moviment intel·lectual dominant en els primers segles de lanostra era afavorit per la influència poderosa que va exercir sobre el cristianisme i judaisme.
Món empíric: Aquest concepte fa referència a el lloc on habiten les coses sensibles, on les coses es poden captar mitjançant els sentits.
Ontologia platònica dualista: Vol dir que existeix una relació i separació entre el món sensible i el món de les idees.
Cosmos noetos: Món de les idees.
Cosmosoratós: Món sensible.
Les idees: Són entitats existents en si i per si, immutables i eternes, universals i objectives i en conseqüència, objecte del coneixement verdader, de la ciència.
Coses sensibles: Són còpies del model ideal o aspiren a convertir-se en el model ideal o apropar-se.
Paradigma ideal: És un adjectiu del concepte món de les idees o model o forma ideal.
Coneixement sensible: Aquestconcepte ens mostra el coneixement que podem obtenir a través dels sentits.
Opinió: És un tipus de coneixement que s’obté a través de un mètode més vulgar, dins el món sensible; en el qual les opinions no tenen ningun valor ni fonament. (DOXA).
Coneixement racional: S’obté a traves del món de les idees. És un tipus de coneixement que busca més enllà de les opinions, cercant la veritat....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Glossari
  • Glossario
  • glossario
  • GLOSSARI
  • Glossari
  • Glossari
  • Glossari
  • Glossario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS