Glossari

Páginas: 5 (1123 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2012
GLOSSARI

APARELLS SENSORIALS:
Conjunt d’estructures encarregades de la recepció, la transmissió i la integració de les sensacions (tàctils, visuals, auditives, etc).
Comprèn els receptors nerviosos, els nervis sensitius aferents i l’escorça cerebral, on l’estímul percebut és convertit en sensació.

ÀXON:
L’àxon és una prolongació de la cèl·lula nerviosa, a través de la qual viatjal’impuls nerviós de forma unidireccional, i que estableix contacte amb una altra cèl·lula mitjançant tot un seguit de ramificacions terminals.

CONTEXT:
Conjunt de circumstàncies que envolten i expliquen un esdeveniment, una situació, un individu, etc.

MEDI:
L’entorn o suma d’allò que ens envolta, afecta i condiciona, especialment les circumstàncies de les persones.

MIELINITZACIÓ:
Formació oadquisició de mielina. La mielina és la matèria lipoide blanca, que recobreix els axons i les dendrites quan entren a la substancia blanca del sistema nerviós central.

NECESSITATS EDUCATIVES ESPECIALS (NEE) :
L'alumnat amb necessitats educatives especials (NEE). És aquell que requereix, per un període de la seva escolarització o al llarg de tota ella, determinats suports i atencions educativesespecífiques derivades de discapacitat o trastorns greus de conducta.

PERCEPCIÓ:
La percepció és la possibilitat d'organitzar els estímuls i de poder diferenciar uns objectes d'altres. La percepció ja es considera una funció cognitiva bàsica i significa la presa de consciència que l'objecte existeix, que té qualitats, etc.

SENSIBILITAT:
Capacitat pròpia dels ésser vius de percebresensacions i de respondre a petites excitacions, estímuls o causes.

SENSACIÓ:
La sensació és una impressió que es produeix en el cervell per l'excitació originada en un receptor sensorial, a causa d'un estímul provinent del món extern o intern.
Les sensacions que percep l'ésser humà són múltiples i complexes, fet que suposa una gran dificultat a l'hora de classificar-les. Segons A.R. Luria, podemclassificar les sensacions segons la modalitat o segons el grau de complexitat.

SENSORIAL:
Dels sentits o relatiu a ells. La recepció i el processament de les sensacions es duu a terme a través dels diferents sistemes sensorials o sentits.

SENTITS:
Els sentits són les funcions fisiològiques per les quals els ésser vius perceben el seu entorn i les seves característiques.

En l’home, hom hireconeix els següents cinc sentits:
·Vista (als ulls). La vista és el sentit destinat a captar la llum mitjançant el sistema visual, l'òrgan essencial del qual és l'ull. L'ull és un receptor de llum, a través del qual es perceben els estímuls visuals de l'entorn.

·Oïda (a l’orella mitjana i interna, després de la recepció sonora a través de l’orella externa). L'oïda és l'òrgan que recull lesvibracions sonores del medi i les transforma en impulsos elèctrics que són interpretats a la zona corresponent de l'escorça cerebral. L'orella és la seu de l'aparell de l'audició i, també, de l'aparell vestibular.

·Olfacte (a la pituïtària, al final dels conductes nasals). L'olfacte, és un sentit químic. A través de l'olfacte es poden percebre les qualitats i els canvis quantitatius de lesdiferents olors. N'hi ha algunes de bàsiques, com: àcid, mentolat, ranci, olor de rosa, i innombrables barreges de les anteriors.

·Gust (a la llengua). El gust és un sentit essencialment químic. L'aparell gustatiu està localitzat a la cavitat bucal. La llengua, la laringe i la faringe són els òrgans on es troben els receptors gustatius, anomenats també botons gustatius.

·Tacte (a les terminalsnervioses de la pell). El tacte és el sentit que proporciona informació de les qualitats palpables dels objectes. El seu òrgan receptor és la pell.

SINAPSI:
És una unió intercel·lular especialitzada entre neurones en la qual es duu a terme la transmissió de l’impuls nerviós.

SISTEMA NERVIÓS:
És una xarxa de teixits que té com a unitat bàsica les neurones. Té la funció de captar i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Glossario
  • glossario
  • GLOSSARI
  • Glossari
  • Glossari
  • Glossari
  • Glossario
  • Glossario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS