Glúcids

Páginas: 2 (376 palabras) Publicado: 14 de septiembre de 2012
Sacàrids
Els monosacàrids són els glúcids més senzills, formats per una cadena no ramificada de tres a vuit àtoms de carboni, un porta un grup carbonil, mentre que la resta porten grups hidroxils iàtoms d'hidrogen. Es denominen afegint la terminació "-osa" al nombre de carbonis: triosa, tetrosa, pentosa, hexosa, etc.
D'altra banda, si el grup carbonil es troba al primer carboni, es denominagrup aldehid i els monosacàrids corresponents son aldoses, com la glucosa; si el carbonil està al segon carboni s'anomena grup cetona i els monosacàrids corresponents cetoses.
Si es combina el nombre decarbonis amb el tipus de carbonil, tenim aldopentoses, cetopentoses, aldohexoses, cetohexoses, etc.
[modifica]

Propietats
Els monosacàrids són sòlids cristal·lins, de color blanc, de gust dolç isolubles en aigua, degut a la elevada polaritat dels grups hidroxil i carbonil que estableixen interaccions amb el dipols de les molècules d'aigua.
Els monosacàrids son capaços d'oxidar-se enfrontd'altres substàncies que es redueixen; molt poden reduir el reactiu de Fehling.
Una altra propietat química és la capacitat que tenen d'associar-se amb grups amino (-NH2) per formar aminoglúcids, comara la glucosamina, molècula que intervé en la formació de la quitina, present a la cutícula dels artròpodes i a la paret cel·lular dels fongs i dels bacteris.
Els monosacàrids poden unir-se entre simitjançant l'enllaç glicosídic, en què el grup hidroxil d'un monosacàrid reacciona amb el grup hidroxil d'una altra i es desprèn una molècula d'aigua; d'aquesta manera es poden formar llarguescadenes, ramificades o no, denominades polisacàrids.
La majoria de monosacàrids tenen algun carboni asimètric, és a dir, un àtom de carboni que té les seves quatre valències saturades per radicalsdiferents. Si se situa el carbonil a dalt i ens fixem l'últim carboni asimètric (el penúltim de la cadena, de color blau en la figura), el grup -OH pot estar a la dreta o a l'esquerra; en el primer cas, es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • glucids
  • glúcids
  • Glucids
  • Glucids
  • Pràctica glúcids
  • Reconeixement de glúcids
  • pràctica de glúcids
  • Identificació de glúcids

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS