Gotic

Páginas: 12 (2954 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2010
Introducció

Cap a la meitat del segle XII va sorgir l’art gòtic, que es va difondre per Europa occidental, enmig del complex entramat religiós i espiritual de l’edat mitjana, es van produir canvis decisius de caire econòmic i social que van crear un nou concepte de societat que va dur al naixement a l’Europa de les grans ciutats, el comerç, els gremis, les confraries dels artesans, lesuniversitats, la burgesia i els ordres mendicans. Això va comportar canvis substancials en els valors que establirien les bases per a la formació d’un nou art, que substituiria el simbolisme del romànic per un major naturalisme i humanització, que es convertiria en mitja d’expressió de les noves classes socials de les ciutats, es pot veure, amb l’evolució que va experimentar l’arquitectura civil, amb laconstrucció de llotges, palaus i ajuntaments. Tot i això, l’església convertida en catedral va continuar sent l’edifici que va representar millor aquesta nova concepció social i espiritual de la ciutat
Les manifestacions d’art gòtic als Països Catalans (segles XIII-XV) van adoptar una originalitat ben precisa. Aquest estil coincidí amb el moment més esplendorós de la creació i activitatartística. A l’arquitectura va haver-hi dos ordres, del Cister i dels Medicants, que van establir una nova distribució d’espai, tècnica constructiva i nous elements arquitectònics. A partir del segle XIV les grans catedrals catalanes varen fixar una fórmula estructural i de la simplicitat decorativa.
El lligam amb l’arquitectura i el caràcter auster d’aquesta van fer que l’escultura no passés a formar partde la part exterior dels temples i obtingué un lloc en obres funeràries, retaules i en imatges que encomanà la reialesa i la burgesia de mercaders i de negociants. La pintura no va obtenir tanta originalitat i seguí les tendències europees.

Arquitectura gòtica
És l’art característic de l’Occident cristià i és l’art que succeeix al romànic. Neix al segle XII, comença coexistint amb l’estildominant, el romànic. Al segle XIII i primeres dècades del segle XVI es dóna la seva màxima esplendor. Es considera com a primer edifici gòtic l’abadia de Saint-Denis a França.
La característica més destacada d’aquest moviment és la verticalitat i la lleugeresa, i els seus elements distintius són l’arc apuntat i la volta de creueria.

Arquitectura gòtica catalana
Les manifestacions d’art gòticals Països Catalans (segles XIII-XV) van adoptar una originalitat ben precisa. Aquest estil coincidí amb el moment més esplendorós de la creació i activitat artística. A l’arquitectura va haver-hi dos ordres, del Cister i dels Medicants, que van establir una nova distribució d’espai, tècnica constructiva i nous elements arquitectònics. A partir del segle XIV les grans catedrals catalanes varenfixar una fórmula estructural i de la simplicitat decorativa.
L'ús de l'arc ogival i els sostres amb volta de creueria són dues característiques bàsiques del gòtic europeu, que van permetre de fer edificis de més alçada i amplada, amb murs més prims i oberts per amplis finestrals, embellits amb magnífics vitralls. Aquestes característiques distingeixen també l'arquitectura gòtica catalana, però desde bon començament el gòtic del nostre país va rebre la influència de l’anomena’t art cistercenc, difós per l'orde religiós del Císter o Cistell, que va estendre's pels territoris de parla catalana durant la baixa edat mitjana. L'orde del Císter era molt auster i això va acabar influint l'arquitectura gòtica catalana, més despullada que no la de la resta d'Europa. Diguem també que, a banda aquestdespullament, l'art gòtic català va desenvolupar trets propis com el de teulats més aviat plans i el de les formes prismàtiques.
El lligam amb l’arquitectura i el caràcter auster d’aquesta van fer que l’escultura no passés a formar part de la part exterior dels temples i obtingué un lloc en obres funeràries, retaules i en imatges que encomanà la reialesa i la burgesia de mercaders i de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Los goticos
  • EL GÓTICO
  • gotico
  • Gótico
  • Gotico
  • Los goticos
  • Gotico
  • GOTICO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS