Goya

Páginas: 11 (2659 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2013
Francisco de Goya y Lucientes
Francisco de Goya naix en 1746 a Fuendetodos, un poble xicotet de Saragossa. Naix en una família mitjana de poscició social.
El seu pare era un artesà famós, les seues relacions laborals van ajudar a la formació artística de Francisco.
Com la seua família no travesava un bon moment econòmic, va ingresar més tard de lo normal a l'Acadèmia de Dibuix de Saragossadirigida per José Luzán.
Es considera que la formació de goya fou lenta.

Als dèset anys, Goya va decidir fer un viatge per el seu compte a itàlia perquè es deia que era molt important per a la formació de tot artísta.
Viatja a Roma, Venecia, Bolonya i altres ciutats italianes.
Allí elabora un llibret de apunts que es diu Cuaderno italianoon escriurà tot el que fa així com esborranys, apunts, etc.
En aquest llibre es troben els esborranys de les obres de Goya.


Apunt preparatori del quadre Aníbal vencedor contempla por primera vez Italia desde los Alpes.
En Parma participa en un concurs pictòric on presenta el quadre Aníbal vencedor contempla por primeravez Italia desde los Alpes.

No guanya el concus peròsi que obté un reconeixement del Jurat. Aquesta obra sería la seua primera obra mestra. Utilitza gamma de blaus, roses i grisos per a representar un paisatge històric que també tenia simbología mitològica, figures fictícies... Asumía la estètica Neoclàsica.
Ja en 1771, Goya torna a Espanya, potser urgit per la malaltia de son pare o perhaver rebut l'encàrrec de la Junta de Fàbrica del Pilar de realitzar una pintura mural per a la volta del coreto de la capella de la Mare de Déu.
En aquests anys l'activitat de Goya va ser intensa. decora un gran fresc La adoración del nombre de Dios, la volta del coreto de la basilica del Pilar.
També realitza pintures muralls de la capilla del palau dels comtes de Sobradiel.
Però les mésimportants són el conjunt de pintures de l'església de la Cortija del Aula Dei.
Goya era ja el pintos més valorat d'Aragó.

Detall del Naixement de la Mare de Déu, de la sèrie de pintures de la Cartoixa de l'Aula Dei, 1774.
En quant a la seua vida personal, Goya es casà amb la germana de Francisco de Bayeau.
Fou gràcies a el seu cunyat Mengs que és cridat per la cort per a treballar com a pintor decartrons per a tapissos.
Goya comença la seua labor, menor com a pintor, però important per a introduir-se en els cercles aristocràtics, amb la dificultat afegida de conjugar el Rococó de Tiépolo i el Neoclassicisme de Mengs per a aconseguir l'estil apropiat per a uns quadros destinats a la decoració de les estades reals, on primava el bon gust i l'observació dels costums espanyols; tot això, amés, dotant a l'escena d'encant. No és encara realisme ple.

Gènere on va poder desembolicar-se amb relativa llibertat, fins al punt que les 63 composicions d'este tipus realitzades entre 1775 i 1792 constituïxen el més suggestiu de la seua producció d'aquells anys. Tal vegada el primer que va dur a terme siga el conegut com a Berenar a la vora del Pomerars, amb un tema original i popular queanuncia una sèrie de quadros vius, graciosos i realistes: La baralla en la Venda Nova, L'engrunsadora, El para-sol i, sobretot, allà per 1786 o 1787, L'obrer ferit.



Este últim, de format molt estret i alt, condició imposada per raons decoratives, representa a dos obrers que traslladen a un company danyat, probablement després de la caiguda d'unbastida. L'assumpte coincidix amb una reivindicació del treballador manual, aleshores pitjor vistos quasi que els captaires per part dels pensadors il·lustrats. Contra este prejuí s'havia manifestat en 1774 el comte de Romanones, afirmant que 'es necessari esborrar dels oficis tot deshonor'. Goya coopera, perquè, amb la seua pintura, en esta política de foment i dignificació del treball, alineant-se...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • goya
  • goya
  • Goya
  • goya
  • Goya
  • goya
  • Goya
  • goya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS