Gracies per la propine

Páginas: 5 (1082 palabras) Publicado: 19 de agosto de 2012
GRÀCIES PER LA PROPINA

Pel que fa a la fitxa tècnica de l’obra, el títol és Gràcies per la Propina, l’autor de l’obra és Ferran Torrent, l’any de publicació és 1994, el lloc és la Valencia dels anys seixanta i l’editorial Bromera.
D’altra banda, la biografia de l’autor és la següent. Ferran Torrent Llorca neix a Sedaví, comarca de l'Horta, el 30 de maig del 1951. Comença la carrera de Dret,però la deixa i comença a treballar com a representant comercial i després en altres oficis. Més tard treballa com a redactor, i des de l'èxit de les primeres novel·les, es dedica a la tasca d'escriptor i periodista. La seua primera novel·la, La gola del llop (1983). L'any següent publica No emprenyeu el comissari, que amb uns índex de venda insospitables marca l'inici de l'èxit com a autor denovel·la negra. Els personatges centrals d'aquesta novel·la, apareixeran novament en les següents novel·les, Penja els guants, Butxana (1985), Un negre amb un saxo (1987), Cavall i rei (1989) i L'any de l'embotit (1992). L'any 1994 surt publicada l'autobiografia novel·lada Gràcies per la propina, premi Sant Jordi de Novel·la del mateix any. Continua la seva producció amb títols com La mirada deltafur (1997), Semental, estimat Butxana (1997), escrita juntament amb Xavier Moret, L'illa de l'holandès (1998), Cambres d'acer inoxidable (2000) i La vida en l'abisme (2004), publicada simultàniament en català i en castellà i finalista del premi Planeta. Amb la novel·la Societat limitada (2002) rep els premis Joan Crexells de narrativa (2002), Premi Nacional de la Crítica (2002), Crítica Serra d'Or(2003) i Crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (2003). Aquesta novel·la incia una trilogia dedicada a les trames de corrupció i els jocs d'interessos entre la classe política, l'empresarial, els caps de policia i els periodistes a la ciutat de València, que continua amb Espècies protegides (2003), Judici final (2006) i Només socis (2008).

Pel que fa al Resum, el temade l’obra es la vida de dos germans orfes criats per els seus oncles i el seu avi en temps de postguerra. A més a més, els personatges de l’obra son:
• Ferran Torres: narrador del llibre i protagonista al llarg de la novel·la. Es menys agraciat que el seu germà i triomfa menys amb les xiques. A més a més es intel·ligent però no li agrada estudiar.
• Pepín Torres: és el germà de Ferran,l'estèticament més agraciat de la casa.
• L'oncle Tomàs: Oncle dels orfes, el graciós de la família i víctima del síndrome de Peter Pan.
• L'oncle Ramonet: Tímid, molt bona persona, fa de “mare” per a Ferran, Pepín i tota la família. En descobreixen després de molts anys que és homosexual i porta veient-se en secret amb el seu amant des de fa dècades.
• L'avi Ramon: és un jubilatbondadós i tolerant, a qui tothom estima -fins i tot els feixistes-, però vell i amb problemes de salut.
• Carraca: Amic íntim de Tomàs i company de negocis.
• Tono: Amic de Tomàs i forner de Benicorlí.
D’altra banda, el argument de l’obra es el següent. La novel·la comença, quan ja els protagonistes son grans, en una vesprada del 1992. Aquests estan en la casa on varen passar la seuainfantesa, esperant el camió de mudances. Allí, hi ha un evocament al passat que es produeix per els records de Ferrant Torres. Amb la seua primera comunió ens porta al passat, als seus nou anys, quan es va masturbar per primera vegada. Ens conta les seues experiències a l'escola publica i les ensenyances morals que li feia el seu amic Gamenyo com les passejades amb autobús, arrambant-se a les donesque trobaven. Més endavant, la mare els interna als jesuïtes i finalment, aquesta mor. Quan els dos germans van a viure amb els oncles i l'avi són expulsats de l'escola i gràcies al oncle Tomàs entren en el món laboral. Tomàs també es l'encarregat de portar-los a una pensió on treballen prostitutes per tal de que els nois s'estrenin. Més tard, l'avi es posa malalt fins a tal punt que mor. En...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gràcies per la propina
  • Gràcies per la propina
  • Fitxa gràcies per la propina
  • Gràcies Per La Propina
  • Gràcies per la propina
  • Gracies per la propina
  • Gracies per la propina resum
  • Gràcies Per La Propina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS