Graduada en Administración y Dirección de Empresas

Páginas: 10 (2358 palabras) Publicado: 20 de agosto de 2014


PAC 1: L’evolució del capitalisme i el procés de mundialització

1.Relacionar les notícies amb diversos conceptes teòrics
- NH Hoteles
Aquesta notícia és l’exemple de la tendència intrínseca a l’expansió pròpia del sistema capitalista, que es realitza a través de l’acumulació de capital (reproducció ampliada de capital) resultat de la inversió que realitzen les empreses. Les decisionsd’entrada i de sortida dels mercats de diferents països validen una de les característiques del sistema: la lliure mobilitat de capitals. NH Hoteles pertany al sector productor de mitjans de consum, que obté els ingressos de la despesa de les dues classes socials: capitalistes i treballadors. Capitalistes destinen els seus ingressos en el consum i adquisició de mitjans de producció. Situació: Menysingressos i més despesa; Solució: progrés tècnic (que assegura la reproducció de les condicions que permeten la producció capitalista.

- CatalunyaCaixa
Les seves necessitats de finançament són un exemple del paper decisiu que juga l’Estat en la reproducció de les condicions generals de funcionament de la societat i el sistema capitalista no pot sobreviure sense un cert grau d’intervenció perpart d’aquest. Alhora veiem com es dona la concentració de capital fet que implica l’augment de la dimensió de les empreses que desemboca en un capitalisme monopolista. La concentració de capital és una forma de superar la crisi (desequilibris en l’oferta i la demanda) que donen lloc als cicles econòmics. Respecte als habitatges, l’entitat financera ha hagut de vendre els seus actius amb unconsiderable descompte, un clar cas de superproducció del període de bonança immobiliari on va finalitzar la inversió (final d’un cicle mitjà o juglar.

- Buffet
L’exemple clar de la finalitat del capitalisme: obtenció del màxim benefici possible per a incrementar el capital (mentalitat de maximització). Destaca la importància del capital financer en aquesta fase del capitalisme i el fet de lacentralització del capital en aquest cas d’un sol capitalista.

-Universitaris lumpen
La manca de democràcia o poder dels governs, fa que la reproducció de les condicions generals de funcionament en els països de la perifèria no estigui sobretot en mans dels propis Estats sinó en organismes supraestatals com el FMI. Les condicions de funcionament que en resulten pel país de la perifèria fan que la sevaeconomia quedi supeditada a les necessitats d’acumulació i benefici de les empreses del Centre. Allà la situació es descriu amb el concepte de fordisme sangonós, consistent en aplicar el fordisme (repartiment dels beneficis capitalistes amb els treballadors per potenciar el seu poder de compra) només en la producció, no en el consum ni la regulació. Producció en mans d’empreses estrangeres idestinada al mercat extern, on l’elevació del nivell de vida passa de ser un objectiu a ser un obstacle per fer més rendible la producció.

2A. Analitza la dimensió de l’actual crisi i els característiques del darrer període d’apogeu
Es tracta d’una crisi de sistema (canvi de fase del cicle de desenvolupament capitalista, que posa fi a l’apogeu iniciat a l’any 1991. Crisi del model neoliberalcaracteritzat per la redistribució de la renda a favor dels



beneficis i en contra de les rendes salarials i la inversió productiva, on la reducció de la massa salarial va desembocar en una situació de subconsum i de divergència entre beneficis i inversions interrompent el procés d’acumulació. El model neoliberal va sorgir com a solució de l’anterior i va generar importants desigualtats idesequilibris, però suficients avantatges per a les classes dominants (que van acaparar una part creixent de la riquesa). L’expansió financera va permetre que els capitals cerquessin la rendibilitat virtualment però sense garantir unes condicions reals de producció de plusvàlua. Crisis financeres derivades de la lliure mobilitat del capital mundial i de l’especulació.

2B. Restabliment de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Administracion y direccion de empresas
  • Administración y Dirección de Empresas
  • administracion y direccion de empresas
  • Administración y dirección de empresas
  • administracion y direccion de empresas
  • direccion y administracion de empresas
  • Administración Y Dirección De Empresas
  • Administración y dirección de empresas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS