GRECIA

Páginas: 10 (2268 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2013
TEMA 1: El medi i la societat
1-Els recursos naturals.
1.1-Tipus de recursos naturals: Els recursos naturals són aquelles béns que la humanitat pot obtenir de la natura per tal de cobrir les seves necessitats biològiques (aliments, aigua...) o per satisfer les seves necessitats socials (energia, materials de construcció, matèries primeres...) Els recursos naturals se solen classificar enfunció de la seva capacitat de regeneració.
-Els recursos renovables: són aquells que es regeneren de manera natural a un ritme al igual o superior al ritme al qual són explotats per la societat. Es classifiquen en perennes com ara la radiació solar o el vent i en crítics que poden ser finits quan no se`n fa un ús controlat i se supera la seva capacitat de càrrega o de regeneració.
-Els recursos norenovables: es generen a la natura d`una manera tan lenta que, per raons pràctiques, cal considerar que existeixen en quantitats finites.
Com a resultat de l`augment demogràfic i de la prosperitat de les societats, la humanitat ha tendit a fer un ús creixent dels recursos naturals, fins al punt que algun gairebé s`han exhaurit. Exemple: és el consum creixent de minerals energètics per lanecessitat de combustibles per als transports, agricultura, industria... El consum abusiu dels recursos, que n`impedeix la regeneració, compromet l`equilibri ecològic, la conversació dels ecosistemes i el futur de les condicions de vida a la terra.
1.2-Distribució dels recursos naturals: La distribució dels recursos sobre la superfície de la Terra és molt desigual. La localització d`alguns delsprincipals recursos minerals no energètics és un exemple que il·lustra el repartiment desigual dels recursos. Es pensa que com més extens és un país més probable serà que tingui un determinat mineral i, de fet, Rússia, el Canadà, els Estats Units i Austràlia posseeixen reserves minerals abundants i diverses. Però aquests països disposen de gairebé la meitat dels recursos minerals energètics del món. Com aconseqüència del repartiment desigual dels recursos naturals, no tots el països tenen les mateixes oportunitats. Els països industrialitzats i amb ecnonomies desenvolupades, com ara Alemanya, la Xina o el Japó, tenen l`avantatge de poder importar els recursos naturals que els manquen , mentre que els països poc desenvolupats no tenen aquesta possibilitat a causa de la gran feblesa que pateixen lesseves economies. D`altra banda, el fet de tenir riquesa naturals explotables dins el territori no sempre és garantia suficient de desenvolupament per a un país, com ara en el cas de Nigèria, que és un estat poc desenvolupat i que arrossega greus problemes econòmics malgrat ser un important productor de petroli.
1.3-El Sòl: Els recursos edàfics, hídrics i forestals són alguns dels principalsrecursos naturals del món.
-El sòl com ha part de l`escorça terrestre: El sòl és la capacitat més externa de la superfície de la Terra, formada per component minerals, matèria orgànica, aigua, aire i organisme vius. Aquesta capa sosté la vegetació i permet el desenvolupament de la vida vegetal i animal. El sòl és especialment important com a recurs fonamental per a la producció agrícola i ramadera.Tot i que el sòl pot semblar a primer cop d`ull un recurs molt abundant pel qual no cal preocupar-se excessivament, en realitat cobreix només certes parts de l`escorça de la Terra, mentre que d`altres mostren directament la roca mare. El sòl es un recurs natural limitat i alhora fràgil.
-El sòl com a espai habitable: El concepte de sòl també es pot referir a la superfície de la Terra. Laconstrucció d`habitatges i infraestructures, l`agricultura, la industria i al resta d`activitats necessiten sòl per ubicar-se i desenvolupar les seves funcions. Des d`aquest punt de vista, com que la superfície de la Terra es limitada i al població no ha parat d`augmentar, el sòl ha esdevingut un recurs escàs. Això ha donat peu a parlat dels usos del sòl, que són les activitats a les quals les societats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Grecia
  • Grecia
  • Grecia
  • Grecias
  • Grecia
  • Grecia
  • Grecia
  • la grecia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS