griego

Páginas: 3 (546 palabras) Publicado: 25 de octubre de 2013
TEMA 1
Ἑλληνική Γλῶσσα
Llengües indoeuropees


Països on les llengües indoeuropees són majoritàries (taronja)
o gaudeixen de reconeixement oficial malgrat no ser-ho (groc).
De Vikipèdia
Lesllengües indoeuropees són totes aquelles que pertanyen a una mateixa gran família lingüística derivades d'una antiga llengua reconstruïda per l'historico-comparatisme i que hom anomenaprotoindoeuropeu. Inclou centenars de llengües parlades per uns 3.000 milions de persones i abraça la majoria de famílies lingüístiques d'Europa i l'Àsia sud-oriental. Per vicissituds històriques, però, s'han estèsa tots els continents, i predominen també clarament a Amèrica i Oceania. Entre moltes altres, pertanyen a aquest grup les següents llengües (cada una amb més de 50 milions de parlants): alemany,anglès, bengalí, castellà, francès, gujarati, hindi,
Grups i classificació
A partir de la lingüística comparada, hom pot establir diverses classificacions de les llengües indoeuropees, i separar-les engrups (que al seu torn són també famílies lingüístiques):
Albanès S Eslau S
Anatòlic K Germànic K
Armeni S Grec K
Bàltic S Indoirànic S
Cèltic K Itàlic K
Dàcic K TokhariItàlic K

Aquests grups presenten alhora relacions entre ells. La més correntment acceptada és la que els separa entre aquells que presenten el so /k/ (coneguts com a llengües centum) al començament dela paraula emprada per a anomenar el nombre '100' i aquells que hi empren el so /s/ (coneguts com a llengües satem). A la llista anterior, una K o una S aclareix la pertinença de cada grup. Cal fernotar que aquesta diferència fonètica era en origen i que, per exemple, el fet que actualment en català cent soni amb /s/ no exclou que, al llatí del qual prové, centum sonés amb /k/ (o que, moltesllengües, com les germàniques, ja no tinguin ni /s/ ni /k/, com l'anglès hundred).

Descoberta i estudi
La descoberta de la relació entre les citades llengües és atribuïda habitualment al lingüista...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • los griegos
  • Griegos
  • Griegos
  • Griego
  • Griego
  • griego
  • griego
  • griego

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS