Guay

Páginas: 2 (338 palabras) Publicado: 4 de junio de 2012
La Llei de Jurisdiccions és una llei que l'any 1905 i 1906 va impulsar el Govern espanyol de Segismundo Moret i el ministre de la Governació, Álvaro de Figueroa amb clar suport d'Alfons XIII, coma reacció davant els Fets del ¡Cu-Cut!.
La Llei de Jurisdiccions permetia que els militars poguessin jutjar tot allò que consideressin que atemptava contra la unitat de l'Estat espanyol o contraells mateixos. Moltes persones varen interpretar la llei com un atac a Catalunya.
Aquesta polèmica llei, que havia fet caure el govern d'Eugenio Montero Ríos, va provocar la unificació de totsels partits catalans al voltant de la coalició Solidaritat catalana, als quals posteriorment s'uniria tota l'oposició que va acabar abandonant el Congrés el 13 de març de 1906, en protesta peldescrèdit que suposava la subordinació del govern progressista.
Amb tot, la llei es va aprovar el 22 de març i, a continuació, es varen tancar les Corts.
El 20 de maig, s'aixecà l'estat d'excepció aBarcelona i es celebrà un homenatge als diputats i senadors de Solidaritat Catalana que havien votat contra la llei.
La llei de Jurisdiccions va durar fins al 17 d'abril de 1931, quan el nougovern republicà va derogar-la per un Decret, que posteriorment les Corts van convertir en llei.
La Llei de Jurisdiccions aprovada pel Congrés el 23 de Març de 1906, fou sancionada pel Rei AlfonsXIII (1886-1941).
La injerència de la societat civil en els afers militars, accentuada a partir de la crisi colonial de 1898, va culminar en l´assalt del "Cu-cut" i la "Veu de Catalunya" aBarcelona .
La llei posava sota jurisdicció militar els delictes contra els símbols de l´Estat Espanyol i incloïa les injúries de paraula o per escrit. Moltes persones varen interpretar la llei com unatac a Catalunya.
La llei de Jurisdiccions va durar fins el 17 d' abril de 1931 quan el govern va derogar aquesta llei per un Decret, posteriorment les Corts van convertir-ho en llei.( Ballbé,347).
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • guayaba
  • Guay
  • guayas
  • la guayaba
  • Guay
  • la guayaba
  • La guayaba
  • GUAY

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS