Gudea de Lagaix

Páginas: 3 (517 palabras) Publicado: 23 de octubre de 2014
Cansoneta leu e plana

1. Posa un títol personal a aquest poema. Justifica’l.
"El farsant de Mataplana" Li posaria aquest títol, ja que tot el poema es basa en això, en mostrar els presumptesdefectes que hi té el Marquès de Mataplana com que és un mentider, farsant, embuster, presumit, etc.

2. Enumera’n les idees principals, estrofa per estrofa.
I estrofa: Diu que farà una cançonetafàcil i senzilla, sobre el Marquès de Mataplana, que ell diu que és un traïdor i un mentider.
II estrofa: Diu que el Marquès de Mataplana va perdre tres dents a unes roques i que tot això no hi vacanviar res, que és dèbil.
III estrofa: Diu que el Marquès de Mataplana té un braç que no serveix, no pot ni fer servir una espasa com un bon noble, perquè no val per res.
IV estrofa: Diu que ningú es potfiar del Marquès de Mataplana, que pel que pot fer es millor anar amb ell de dia que no pas de nit.Hi ha una part que es repeteix en totes les estrofes "Ah, Marquès, Marquès, Marquès, que cregut ique mentider que ets!" i això és perquè no ens refiem del Marquès de Mataplana. 

3. En quin gènere poètic s’enquadra la poesia? Quins són els seus trets fonamentals? Creus que va tenir ressò dins lasocietat catalana medieval? Per què?
La Cansoneta leu e plana és un sirventès, un gènere de la poesia trobadoresca que serveix per riures d’una persona, compren acusacions personals, insults,consells morals, anaven acompanyats d'una melodia perquè la gent en recordés fàcilment. Era una via de mitjans de comunicació en aquella època.Sí que va tenir ressò a la societat medieval, ja queaquest genere s'utilitzava com a arma per a atacar als enemics i denigrar-los públicament i s'expandia molt rapidament, ja que al ser un poema a la gent li agradava i el transmetien oralment. 

4. Qui eraGuillem de Berguedà? Quina importància té la seva poesia dins la literatura catalana medieval? Quina és la teva opinió sobre la seva manera de versificar i els seus temes?
Guillem de Berguedà era un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • GUDEA DE LAGASH
  • gudea de lagash
  • Gudea sentado
  • Gudea de lagash, rey de sumer

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS