Guernica

Páginas: 5 (1165 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2014
GUERNICA, Picasso.
AUTOR
(Pablo Ruiz Picasso, Màlaga, 1881 - Moulins, França, 1973) artista espanyol. Fill del a també artista José Ruiz Blasco. Entre 1901 i 1904 Pablo Picasso alternar la seva residència entre Madrid, Barcelona i París, mentre que la seva pintura va entrar en l'etapa anomenada època blava, influenciat pel simbolisme. A la primavera de 1904, Picasso va decidir traslladardefinitivament a París i situat en un estudi a la riba del Sena. A la capital francesa va fer amistat amb, entre altres, els poetes Max Jacob i Guillaume Apollinaire i André Salmon dramaturg.
La seva pintura va patir una nova evolució, caracteritzat per una paleta cromàtica de colors terra i rosa (etapa rosa). Poc després d'arribar a París, es va posar en contacte amb figures del món artístic ibohemi, com Leo nord-Americans i Gertrude Stein, o el que seria el seu marxant per sempre, Daniel-Henry Kahnweiler.
A finals del 1906 Pablo Picasso va començar a treballar en una composició de gran format que canviaria el curs de l'art del segle XX: Les demoiselles d'Avignon. En aquesta obra va reunir nombroses influències, destacant com principal art africà i ibèric i elements presos del Greco iCézanne. Sota la influència constant d'aquest últim i en companyia d'un altre pintor jove, Georges Braque, Pablo Picasso va entrar en una revisió de gran part de l'herència plàstic des del Renaixement, sobretot en el camp de la representació pictòrica del volum: etapa cubista. En 1912 van introduir un element de flexibilitat en forma de retallades de paper i altres materials aplicats directament sobrela tela, tècnica anomenada collage.
Entre 1915 i 1920 Picasso va abandonar els rigors del cubisme en una nova etapa surrealista, en el marc d'una reunió entre el classicisme i la creixent influència de què l'artista anomenat «Orígens mediterrànies». Picasso va començar a interessar-se en l'escultura arran la seva reunió en 1928 amb l'artista català Julio González; entre els dos van introduirimportants innovacions, com ara l'ús de ferro forjat.
L'esclat de la guerra civil espanyola el va empènyer a una major consciència política i a una nova etapa, l'expresionista. Va pintar una de les seves obres més conegudes, el gran mural de Guernica. El 1946 Picasso deixà París per establir-se a Antibes, on la ceràmica es va unir a les seves preferències. Ja convertit en una llegenda en la vida il'epítom de l'avantguarda, l'artista es va retirar al castell de Vouvenargues amb la seva ultima esposa, on el creador va continuar treballant sense descans fins al dia de la seva mort.
Descripció quadre
Les figures estàn dibuixades sobre un escenàri arquitectònic angoixant on apenes es veuen les finestres, una teulada, un terra de rajoles i una taula. Malgrat el caos aparent, totes aquestersfigures s'estructuren de manera ordenada a partir d'una gran piràmide compensada per dos eixos verticals situats als extrems. Apareixen 9 figures, 6 persones i 3 animals (d'esquerra a dreta):
TORO. Apareix a l'esquerra del quadre, amb el cos fosc i el cap blanc. Aquest volteja i sembla mostrar atordit davant el que passa al seu voltant. Picasso va indicar que simbolitzava "brutalitat i foscor". S'haindicat també que la figura del toro, com en altres quadres anteriors de Picasso (com la Minotauromaquia de 1935), pot ser un autoretrat del propi artista.
MARE AMB EL FILL MORT. Segons els crítics el model iconogàfic d'aquesta figura és La Pietat. La mare mira cap el cel amb la boca oberta amb la llengua afilada simbolitzant així el dolor per la pèrdida del seu fill. Els ulls dels personatgessón una part important ja que la mare plora però té els ulls en forma de llàgrima per sobreentendre-ho i el nen no té pupiles, per saber que és mort. La figura en conjunt simbolitza el dolor psicològic dels qui van perdre els éssers estimats unint la impotència i la vulnerabilitat dels inocents.
PALOMA. A simple vista no es veu perqué es del mateix color que el fons, Picasso només la va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guernica
  • el guernica
  • guernica
  • Guernica
  • El Guernica
  • Guernica
  • Guernica
  • el guernica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS