Guerra civil española (resumen)

Páginas: 4 (878 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2011
LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA (1936-1939)

Antecedents

- Radicalització bipolar de la societat. Enfrontaments, inestabilitat, extremisme violent a esquerres i dretes. "Las dos Españas".

-Assassinat del tinent de la Guàrdia d'Assalt José del Castillo (republicà) i, com a revenja, del líder de la dreta monàrquica José Calvo Sotelo (dies 12 i 13 de juliol).

- Descontentament de l'Església,l'exercit, alta burgesia industrial i mercantil, els grans propietaris agràris...

- A Lisboa, Sanjurjo (exiliat pel cop d'Estat del 32) actua com a lligam i centre d'una conspiració dirigida des del'interior de la península pel general Mola (a Pamplona).

- El 17 de juliol de 1936 comença l'alçament a Melilla, i després a Ceuta. El 18 el protectorat del Marroc queda controlat pels insurgents(allà hi havia el gruix de l'exercit). Franco s'aixeca a Canaries i vola cap al Nord d'Africa. El dia 19 Mola a Pamplona. Godet a les Balears... (El "Alzamiento": 18 de juliol del 36)

La república- El cop fracassa a les ciutats més importants. Azaña continua presidint de la República.

- 19 de juliol: José Giral substitueix Santiago Casares Quiroga com a cap del govern. Es distribueixenarmes entre partits polítics i sindicats afins. Població civil armada, desorganització, violència incontrolada (contra l'Esglesia, propietaris...).

- A Catalunya: creació del Comitè Central deMilícies Antifeixistes (principals partits d'esquerra, sindicats i la CNT). Columnes de milicians cap a Aragó. Col·lectivitzacions. Aparent estabilització de la situació, conflictes interns entresocialistes i anarquistes. 27 de setembre del 36: govern de concentració a la Generalitat; presideix Josep Tarradellas. Es dissol el Comité Central.de M. A..

- A Madrid: setembre de 1936, el socialistaFrancisco Largo Caballero substitueix José Giral com a cap del govern. Novembre: els anarquistes entren en el govern.

- Maig del 37: conflicte a Barcelona entre els partits "forts" del govern de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Guerra Civil Española (Resumen)
  • La Guerra Civil Española
  • Resumen guerra civil española
  • Breve resumen de la Guerra Civil Española
  • Resumen De La Guerra Civil Española (En Ingles)
  • Resumen, desarrollo y personajes importantes en La Guerra Civil Española
  • Resumen de la guerra civil española
  • Resumen Guerra Civil Española

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS