Guerra Civil Española

Páginas: 15 (3653 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2014
 COL·LEGI JARDÍ

HISTÒRIA DEL MÓN CONTEMPORANI
LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA


La guerra civil espanyola s’inicia a causa de una economia enrederida, incapaç de satisfer les necessitats del poble espanyol, hi havia una estructura social formada per dos bàndols molt diferents que van fer esclatar un dels fets més importants viscut a la península.


LA SEGONA REPÚBLICA· LA CONSTITUCIÓ DEL 1931 Y EL BIENI REFORMISTA

El bandol Republicà, de dretes, de esquerres, nacionalistes i socialistes que estableix un govern provisional presidit per Niceto Alcalá, a causa de la necessitat de un nou sistema polític a Epanya. Aquest mateix any es crea la Constitució del 31 que va aportar reformes republicanes. Exactament, el 14 d’abril de 1931 s’instaura la SegonaRepública. La República era la esperança per a una nova Espanya.

Quan la constitució del 31 va ser aprovada va començar un nou període en el que el govern estava presidit per Manuel Azaña, formatper republicans d’esquerres i socialistes. Finalment, quan es va instaurà la república, Niceto Alcalá Zamora va ser elegit president.
Per a aquesta nova república es va formar un nou règim amb diferentstipus de reformes:

- En 1932 s’instaura la reforma agraria va desilusionar a molts treballadors del camp.

- El poble anticlerista va començar a crear conflictes i revoltes populars: enfrontaments entre monarquics i republicans, es cremaven les esglesies, etc.

- Es va instaurar una moderna reforma educativa, ja que el mig poble era analfabet i no li venia bé alnou sistema republicà, es van obrir casi 10.000 escoles en només el primer any de la República.

- Es volia modernitzar el sistema polític i cultural del país. Per un altre banda, Catalunya i el País Basc volien la independència. Eren societats més avancades i pensaven que la idea de un país centralitzada estava anticuada. Finalment en 1932, Catalunya va rebre l’estatut d’autonomia.La dreta tradicional va quedar desorganitzada després de la proclamació de la República en els primers mesos del nou règim. L'oposició conservadora va quedar restringida a les Associacions Patronals com la Unió Econòmica Nacional i el Partit Radical de Lerroux. Aquest grup de centre-dreta va dirigir l'oposició al govern en les Corts.

D'altra banda, l'esquerra revolucionària no va donartreva al nou govern. La Confederació Nacional del Treball (CNT), amb més d'un milió d'afiliats, va seguir la línia extremista marcada pels militants de la Federació Anarquistes Ibèrica (FAI). El minoritari Partit Comunista d'Espanya (PCE) es trobava també instal · lat en una línia radical.

A causa de la oposició del govern es van crear tensions socials. El general Sanjurjo va organitzar un copd’estat anomenat la “Sarujada” amb la intenció de que intervingués menys l’exèrcit, el cop d’estat va fracassar. El govern començava a tindre clares mostres de fracàs i això va portar a unes noves eleccions en 1933.
Per a aquestes eleccions, la dreta s’havia reorganitzat. Tres nous grups es vam presentar a los eleccions:

- La Confederación Española de Derechas Autónomas (CEDA),dirigida por Gil Robles, grup majoritari ajudat per la Iglesia Catòlica.

- Renovación Española, dirigida por Calvo Sotelo, en la que se agruparon los monárquicos.

- Falange Española, la versió espanyola del feixisme, dirigida por Jose Antonio Primo de Rivera, fill del dictador.

Les eleccions van donar la victòria dels grups conservadors: Partit Republicà Radical i la CEDA.Aquesta victòria va portar a una inserrucció anarquista.


· EL BIENI RADICAL-CEDISTA


En 1933, es va fer una coalició de dretes entre Gil Robles i Alejandro Lerroux, els presidents de la CEDA i del Partit Radical. Lerroux es va veure obligat a iniciar una política de rectificació, amb la intenció de rectificar les reformes del bienni anterior, es a dir, el de esquerres....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historiador de la guerra civil española
  • Guerra Civil Española
  • La Guerra Civil española
  • Antecedentes de la guerra civil española
  • La guerra civil española en canarias
  • Guerra civil española
  • Mujeres en la guerra civil española
  • Guerra civil española

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS