Guerra Civil A L'Actualitat

Páginas: 8 (1775 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2013
Àlex Ribas Villanueva
4 ESO-C
07/05/2012
De la Guerra Civil, passant per la dictadura, fins a la democràcia.

Guerra Civil:
17-19/7/1936-14/4/1939:

1. Dos bàndols:
2.1. BÀNDOL NACIONAL: Falangistes, jerarquia de l'església, l'aristocràcia i alta burgesia (Des del front popular, alguns comandaments de l'exèrcit van conspirar per fer un cop militar: Emilio Mola, Francisco Franco,Manuel Goded, Quiepo de Llano, ...).
2.2. BÀNDOL REPUBLICÀ: Govern republicà de Madrid i de Catalunya, Obrers armats (milicians), sindicats com la CNT (Confederació Nacional de Treballadors) i la FAI (Federació Anarquista Ibèrica). S'hi afegeixen els centres industrials (València i País Basc) (Comunistes, anarquistes i republicans).

2. Inici:
3.3. 17/7/1936: Canàries i Marrocs'aixequen en armes. Entre el 18 i el 19 de juliol s'aixequen en armes totes les guarnicions de les capitals de província.
3.4. A l'inici del conflicte líders anarquistes com Buenaventura Durruti o Joan Garcia Oliver van fer front als revoltats.

3. Situació a cada bàndol:
4.5. Bàndol Nacional: ja a l'octubre de 1936 Franco es anomenat general en cap de l'exercit nacionalespanyol i màxim cap polític del bàndol nacional. Rebrà el nom de "Generalísimo" i l'anomenaran el caudillo. Franco decideix crear un partit únic que agrupi totes les tendències afins als nacionals. Aquest partit s'anomena "Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista" (FET y de las JONS).
4.6. Bàndol Republicà: dins del bàndol republicà una vegada s'hainiciat la Guerra Civil queda sense poder real. Apareixeran dues tendències dins aquest bàndol:
4.7.1. Per un costat els anarquistes i el POUM (Partit Obrer Unificat Marxista) volien fer una revolució i guanyar la guerra. Per regular la ocupació obrera i agrària, la Generalitat va promulgar el "Decret de Col·lectivitzacions", que després es va aplicar a Andalusia, Castella i, sobretot aAragó. Aquest decret definia la desaparició de la gran propietat on les terres passaven a mans dels jornalers, els quals gestionaven la propietat agrària de manera col·lectiva.
4.7.2. Per altre costat el PCE (Partit Comunista d'Espanya) PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya), ERC, la Generalitat i el Govern de la República volien fer un govern fort i unificat que prioritzés guanyar laguerra.
4.7. El conflicte entre els dos bàndols dins de la zona republicana va arribar a la situació crítica el mes de maig del 1937, on a Barcelona el conflicte portarà més de 300 morts anarquistes i del POUM, els quals perdran la lluita.

4. Procés del conflicte:
5.8. Europeus: Tots els països firmen un pacte de no intervenció.
5.9.3. Alemanya i Itàlia no en fan casi donen diners, armes, soldats i avions al bàndol nacional.
5.9. Els republicans reben el suport de la URSS i les brigades antifeixistes de voluntaris.
5.10. 1937: Litoral cantàbric.
5.11. 1938-1939: La batalla de l'Ebre facilitarà l'ocupació de Catalunya. Al 26 de gener de 1939 cau Barcelona i al 28 de Març cau Madrid (ciutat).

5. Conseqüències:
6.12. Víctimes:1. 000. 000 de persones entre exiliats, morts, i presos.
6.13. 300. 000 republicans van haver d'exiliar-se.
6.14. Fam.
6.15. La fi d'Espanya democràtica i de Catalunya Autònoma.
6.16. Establiment d'una dictadura que s'allargaria 40 anys.

Franquisme:
1. El franquisme es el període de temps que el general Franco va imposar arreu d'Espanya amb un model políticdictatorial. El culte a la seva persona i als valors tradicionals junt amb el catolicisme van estructurar el nou règim la dictadura també es basava en els principis feixistes de l'època, es van anular tots els partits i qualsevol tipus de particularisme ( Catalunya i País Basc) dins la unitat d'Espanya.

2. Període de 1939 al 1950: després de la guerra civil a Europa s'inicia la 2a guerra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • guerra civil
  • guerra civil
  • Guerra Civil
  • LAS GUERRAS CIVILES
  • La guerra civil
  • La guerra civil
  • Guerra civil
  • La Guerra Civil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS