Guerra Civil

Páginas: 7 (1597 palabras) Publicado: 11 de junio de 2012
Guerra civil

Esclat de la Guerra civil
17-7-36 a Melilla, coronel Yague Alzamiento Nacional. Insurrecció s’estén ràpid x tot el protectorat. 18 i 19-7 la majoria de guarnicions s’uneixen al cop d’estat i es creua l’estret per tal de conquerir els territoris on el cop d’estat no triomfa.
19-7 Jose Giral substitueix casares Quiroga, dissol l’exèrcit i entrega armes a les milícies i alspartits. País dividit.
.A Catalunya fracassa degut a la poca implantació de partits ultradreta i d la poca implicació de la Lliga. S’actua amb prepotència pensant que la Guardia civil i la majoria de l’exèrcit participaria i es fracassa preparant el cop. Això facilita l’actuació policial contra els rebels i la mobilització de la població entre el 18 i el 19. Goded s rendeix i s’abandona el cop.Insurrectes dirigits per militars, amb suport de classes altes i conservadores, monàrquics, catòlics, falangistes etc. Suport dels feixisme alemany i italià. Intenció: dictadura militar que restablís l’ordre. Monàrquics: que tornes Alfons XIII, carlins: que tornes la monàrquica tradicionalista: Falangistes: imposar un règim feixista a la italiana.
Republicans constituïts per classes populars,intel·lectuals, burgesos il·lustrats etc. Defensaven la legitimitat republicana i les reformes del primer bienni i del front popular, que volien aconseguir un regim democràtic i progressista però que atemptaven contra el benestar de les classes dominants...per això es produeix la guerra civil
.Internacionalment va tenir mol ressó, ja que era un enfrontament entre democràcia i feixisme. Els insurrectestenien el recolzament del feixisme italià i alemany, que van enviar suport militar, del filo feixisme portuguès, i del clero i el papat.
Els republicans tenien el recolzament de la URSS perquè es defensava el comunisme i el socialisme, i les democràcies franceses i angleses es van mantindre una mica al marge. Van crear un comitè de no-intervenció, que va ser una de les causes de la derrota de larepública, ja que li van negar el dret a les armes per defensar-se d'una insurrecció a un estat legítim i sobirà (quan van demanar ajut militar)
. Els insurrectes van rebre armament italià, cossos de voluntaris també italians, la legió còndor aviació alemanya, i cossos de voluntaris d’altres països afins al feixisme.
Els republicans van tenir a les brigades internacionals, voluntaris antifeixistes detot el mon uns 60000, i l’armament rus que li van enviar i també la intel·ligència tàctica i organització que van posar els consellers militars soviètics

Bàndol republicà
.Es crea un poder popular al voltant de sindicats i partits d'esquerres, es dissol l’exèrcit i la policia i es lliuren armes a les milícies i sindicats, creant batallons de voluntaris. Es creen consells i comitès queorganitzaven els voluntaris, l’ordre públic i l’economia. Companys crea el Comitè central de milícies antifeixistes dirigit per la CNT FAI, q organitzava els voluntaris i l’ordre públic a Catalunya. Es produeix una repressió cap a l’església, la burgesia i tot aquell que recolzés els insurrectes. Es van fer assassinats, saqueigs, detencions il·legals requisa de béns, etc (assassinat de J.A primo de riverai altres presos politics. Molts perseguits van fugir, amagar-se o van passar al bàndol franquista.
.Es col·lectivitzen les industries i els camps. Els jefes van fugir o es van amagar i els treballadors es posen al capdavant de les empreses. La generalitat emet decrets que legalitzen la col·lectivització. També es crea Consell d’economia de Cat. que va dissenyar una reorganització socialista del’economia. Al camp va tenir poc efecte les col·lectivitzacions perquè, el govern, la UGT, i altres, s’hi van oposar.
.Largo Caballero va formar a Madrid un govern q era una aliança entre les forces republicanes i obreres q pretenia guanyar la guerra gràcies a la reorganització de l’estat, la militarització de les milícies i la creació del exercit popular
A Catalunya es dissol el Comitè de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Civiles
  • La guerra civil
  • guerra civil
  • guerra civil
  • la guerra civil
  • guerra civil
  • Guerra civil
  • Guerra civil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS