Guerra civil

Páginas: 11 (2629 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2014
LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA, TEST D’ENTRADA
La victòria del front popular en el 36 en la que majoritàriament el parlament espanyol dominat per les esquerres, es troba Espanya dividida en dos. Al llarg de l’any 36 els sector contraris al govern d’esquerres, alguns d’ells s’organitzaran i faran un pronunciament amb l’ajut de militars, es farà el 18 de juliol i aquesta insurrecció guanya en una partd’Espanya i en altra no i això comporta la Guerra Civil.
El símbol del feixisme per excel·lència és el símbol nazi. El símbol de la falange és un jou amb fletxes.
Amb el braç aixecat dret és el feixisme amb el missatge Arriba España. A l’altre tenim un pagès amb el puny esquerra en alt partits d’esquerres. Es un cartell del POUM (partit comunista no stalinista).
El general Franco que vavestit amb un capot militar, amb un coll de pell amb el sentit de poder, no es ven bé una capa de monarca.
ELS INICIS, LA SUBLEVACIÓ MILITAR.
El 18 de juliol es produeix una sublevació militar que contarà amb el suport de molta gent no militars.
Des de la victòria del Front Popular el 16 de febrer de 1936 es prepara la conspiració instigada per sectors monàrquics (en contra de la república,volen el restabliment de la monarquia), els falangistes proclamen la modernitat (l’estat ens defensarà i es preocuparà per nosaltres...), els carlins (los de la boina roja, sector tradicionalista, déu pàtria i rei) i els sectors de la CEDA que donarà suport econòmic que són els que han perdut les eleccions, la jerarquia religiosa també estarà al darrere.
Aquesta conspiració anirà dirigida per laUnió Militar Española (Sanjurjo (exiliat a Portugal i és el que hauria de dirigir), Franco (a les Canàries, els republicans no acaben de veure’l fidel i l’envien el més lluny que poden) , Goded, Fanjul, Queipo de Llano, Mola(coordina i organitza la sublevació)).
Hi ha un fet que detona el cop militar que és l’assassinat de José Calvo Sotelo al 13 de juliol a mans dels rojos.
El 17 de juliolesclata la sublevació al Protectorat marroquí. Sanjurjo mor en accident d’aviació (havia de dirigir l’aixecament militar). El 18 de juliol Franco vola a Canàries a Melilla cap a l’exèrcit d’Àfrica.
Davant el cop militar el govern actua amb indecisió al inici. El govern decideix repartir armes a les organitzacions obreres fonamentalment a la CNT i a la UGT, això comportarà que les milícies obreres onfracassi el cop d’estat estiguin armades i aquesta situació farà que a molts llocs qui controli veritablement seran les comissions obreres.
Espanya està dividida, una part en mans dels sublevats [Marroc, part d’Andalusia, Navarra, Castella i Lleó, Galícia, Aragó, Rioja, Illes Balears (sense Menorca)] i altra fidel a la República [Catalunya, País Valencià, Madrid, Castella – La Manxa,Extremadura, País Basc, Astúries, Cantàbria i Part d’Andalusia].
Aparentment qui controla les zones industrials és la república. Però aquesta situació canviarà relativament ràpid en els primers dies (setmanes) de la guerra.
A Catalunya hi ha un aixecament militar al 19 de juliol que fracassa perquè, els cossos de seguretat són fidels a la república (Guàrdia civil, Guàrdia d’Assalt i Mossos d’Esquadra) iperquè els anarcosindicalistes lluitaran contra els sublevats i guanyaran.
La generalitat nominalment té el poder però a la pràctica no, a la pràctica la té les milícies antifeixistes i crea el comitè central de Milícies Antifeixistes on és coordina la defensa de la República, està constituïda per quasi tothom contrari al cop d’estat (CNT-FAI, POUM, PSUC (socialista, però és comunista istalinista), ERC, Unió de Rabassaires, Acció Catalana)
La sublevació fracassa a tota Catalunya, a Mallorca triomfa. S’instal·la el desordre i la revolució violenta fins a mitjans del 1937.
Gran ressò internacional de la guerra civil enmig d’una confrontació ideològica i política entre l’alemanya nazi, la Itàlia feixista [els únics que recalçaran a Itàlia per la ocupació d’Etiòpia seran els alemanys i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Civiles
  • La guerra civil
  • guerra civil
  • guerra civil
  • la guerra civil
  • guerra civil
  • Guerra civil
  • Guerra civil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS