Guerra civil

Páginas: 10 (2492 palabras) Publicado: 29 de abril de 2014
 La Guerra civil epanyola (1936-1939)
I ntroducció ( causes de fons)
Espanya: al 36 guanya el Front popular (esquerra tota unida) amb el president del govern Casares i de república Azaña. Porblemes: conflictivitat laboral (vagues, el propietaris per por de perdre-ho tot s’envan amb el que tenen de valor, al camp s’ocupen moles terres i el propietaris es queixen de poca autoritar, esreadicalitzen les postures polítiques i la joventut es militaritza i hi han enfrontaments violents al carrer.
Catalunya: al 36 guanya el front d’esquerres, Companys es alliberat, i el president de la generalitat és Companys. A Catalunya hi havia molta tranquilitat, ja que de les urnes sempre ha sortit esquerra i durant el bienni negre va ser una dreta impossada, cada cop hi ha més anarquistes.
Però lacausa directa de la guerra va ser l’assassinat deTinente Castillo (E) i Calvo Sotelo (D).
1. Pronunciament del 18 juliol.
Que guanyin esquerres fa que les dretes s’organitzen per fer un cop d’estat per que no es produeixin es canvis que afectarien als grups dominants, tenen el suport dels militars (que ja feia temps que creien que feia falta perque: la R vol una política autonomista, les reformesfavorables als obrers i pagessos.
Volien fer un cop d’estat ab un model clàssic (cop d’estat ràpid al lloc de poder), obligant a dimitir el govern instaurant una dictadura militar. Mola-Navarra, Sanjurjo-Portugal, Goded-Balears, Queipo- Andalusia, Franco-Canàries.
Tot això va estar avançat per l’assassinat de Calvo Sotelo en venjança de Castillo, el dia 14 i el dia 17 el exèrcit de Marroc es varevoltar, el 18 la notícia es va estendre i Franco va anar amb l’exèrcit a la Península. El dia 19 casares va ser substituit per José Giral, que dissolt l’exèrcit i dona armes als milicians i partits d’esquerres, una part del exèrcit va seguir fidel a la República.
Va triunfar a:Balears (menorca no), Canàries, Marroc; Sevilla, Granada, Còrdova, Cadis, galícia, Oviedo ciutat, Aragó i Castilla-Lleó.Va fracasar: Catalunya, Llevant, P. basc, Astúries, Madrid i Andalusia.
Al no triunfaar en tots els lloc i els republicants imposar resistència, va començar la guerra


a) Republicans (rojos): obrers, pagesos, petita burgesia i empleats urbans i afilitats com socialistes, comunistes i anarquistes, i intelectuals i artistes. Que defensen legitimitat republicana i canvis d’esquerres.
b)Rebels (nacionals): militar, grups monarquics, catòlics,CEDA, falangistes i carlins. Contraris als canvis, acabar caos, comunisme i separatisme, laicisme i ateisme.

2. La guerra civil. Elements polítics, econòmics, socials i militars.
Va tenir una gran repercussió internacional. Ja que (IT, Al, i P) van ajudar a la zona rebel perque si guanyava Franco avançaria el comunisme. I la URSS va ajudar ala República per contribuir a l’extensió del comunisme. Però GB, Fç i EEUU + 27 païssos va decidir no intervenir-hi. Fç al principi va ajudar però els anglessos van pressionar perque no ho fesin. Aquests païssos tenien por a una revolució anarquisme així que es tanquen les fronteres i el prohibeix comerciar amb els espanyols, aixó va perjudicar al republicans.
URSS: ajuda als repúblicant a canvide diners, enviem les reserves d’or. I els nazis: ajuden als sublevats, proven les armes amb nosaltres, donen personal i ells utilitzen els avions.
2.1 Organització poder
Zona repúblicana:
Moments abans de conflicte Casares dimiteix i Azaña posa a Martínez Barrios que dura 1 dia i posa a José Giral.
Dispersió poder: obrer i pagesos fan comitès dependent i creen milícies armades contra elsrebels, sense seguir les ordres del govern.
4-set-36: es crea el Govern de Concentració presidit per Largo Caballero amb l’objectiu de controlar organismes del govern i lluitar contra els revoltats
Problemes: els revoltats van a Madrid i no es poden d’acord si guerra revolució.
Maig 37: govern presidit per Juan Negrín que està influit pels comunistes es trasllada a BCN intenta negociar amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Civiles
  • La guerra civil
  • guerra civil
  • guerra civil
  • la guerra civil
  • guerra civil
  • Guerra civil
  • Guerra civil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS