Guerra de Succeció

Páginas: 5 (1003 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2014

1. Causes de la Guerra de Successió.
La causa de la Guerra de Successió van ser la mort del monarca hispànic Carles II de la casa Àustria sense descendència el 1700 i la disputa per el tron de Espanya entre Carles d’Habsburg i Felip d’Anjou (Felip V).
2. Descripció del conflicte

Nacional: en el marc nacional, la guerra de successió va ser una guerra civil entre els partidaris de Carles iels de Felip.
Internacional: en el marc nacional, la guerra de successió va ser una guerra entre els països aliats amb França i els aliats amb Àustria per la obtenció d’Espanya i convertir-se en una potència suprema.

3. Setge de Barcelona

Va ser una operació militar central dins de la Guerra dels catalans, darrer episodi hispànic de la Guerra de Successió Espanyola, entre el 25 dejuliol de 1713 i l'11 de setembre de 1714. Es va enfrontar els defensors de Barcelona, compostos per la Coronela, l'exèrcit regular català, de tropa procedent de la resta de territoris de la Corona d'Aragó, i soldats d'altres territoris que sostenien Carles III contra les tropes Borbòniques dirigides inicialment pel Duc de Pòpoli, qui intentava destruir la cuitat, i seguidament pel Duc de Berwick, ques’interessà més en prendre la ciutat. El setge finalitzà amb la rendició de Barcelona el dia 11 de Setembre de 1714.

4. Protagonistes

Felip d’Anjou (Felip V): d’origen francès és un dels candidats i futur rei d’Espanya. Va governar entre els anys 1700-1746.
Carles d’Habsburg: d’origen austríac i candidat a ser rei d’Espanya. Es va retirar de la guerra per la obtenció d’Espanya després de la mortdel seu germà l’emperador Josep I sense descendència i va ocupar el lloc del seu germà.
Rafael Casanova: Fou un dirigent que va lluitar en contra del rei Felip i va desenvolupar un paper important en la defensa de Barcelona.
Antoni Villarroel: Militar implicat en el bàndol austriacista durant la Guerra de Successió. El juliol de 1714 la Junta de Braços va proposar a Villarroel com a comandantsuprem de les forces catalanes i com a tal va organitzar la defensa de al ciutat de Barcelona.

5. Conseqüències

Tractat d’Utrecht: El Tractat d’Utrecht, també anomenat Pau d’Utrecht o Tractats d’Utrecht i Rastatt, són un seguit de tractats de pau multilaterals signats entre la Corona de Castella, el Regne de França i els seus enemics bèl·lics a Utrecht  el març i l’abril de 1713, que donà llocal final de la Guerra de Successió espanyola.
Decret de Nova planta: són el conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l’inici del seu regnat que implantaren l’absolutisme a la Monarquia d’Espanya. Amb aquestes lleis el monarca borbònic s’arrogà la sobirania dels regnes invocant un dret diví.
6. Anàlisi de tres fonts:
Textual: Nova Planta de la Real Audiència del Principat deCatalunya (llibre de text pàgina 25).
És una font primària, textual jurídica i de caràcter polític.
El tema de la font són una sèrie d’articles del Decret de Nova Planta. En aquest text el rei Felip V fa referencia a la voluntat de Déu per poder modificar l’estatus de Catalunya, en aquesta modificació a Catalunya l’hi són abolides les Corts i les autoritats del país. També s’implanta la llenguacastellana.
En el context històric, la font és datada al 1716 dos anys després de la rendició de Barcelona davant la força militar del rei Felip V i amb això la finalització de la Gerra de Successió.
Imatge: Onze de Setembre de 1714, d’Antoni Estruch 1909 (llibre de text pàgina 10).
És una font secundària, imatge de caràcter bèl·lic.
La imatge mostra el contraatac en la batalla de l’Onze deSetembre encapçalat per Casanova. A la esquerra de la font, s’observa les tropes Borbòniques atacant, a ma dreta s’observa els Barcelonins armats preparant el contraatac. En el centre de la imatge es pot observar el conseller Casanova ferit en la batalla i la bandera de Santa Eulàlia. A la part posterior de la imatge s’observa la ciutat mig destruïda per el conflicte bèl·lic .
En el context...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra de succeció
  • Guerra de succeció
  • Guerra De Succeció I Guerra Dels Segadors
  • La Guerra de Succeció
  • Guerras De La Guerra
  • Guerra
  • Guerra
  • La guerra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS