Guerra Freda

Páginas: 10 (2278 palabras) Publicado: 24 de junio de 2014
__ MEMÒRIA__
Memòria es memòria col.lectiva. II GM, la més destructiva de la historia, bombardeigs a civils- 40.000.000 morts, i Holocaust. Desenvolupament de la Guerra:
Resistència Britànica
Actitud Soviètica
Participació Americana
Estratègia de Hitler.
Camps de concentració i la memòria de l’holocaust.
Solució final—Antisemitisme arrelat a tota Europa. El nazisme centra l’atenció delsdefensors del semitisme, pero molts autors miren ja també a la resta dels estats, acusats de passivitat.
1- Hitler volia expulsar als jueus a Madagascar, pero amb la guerra s’opta per la matança indústrial -- Holocaust.
Col.laboració Aliada-
1942-1947- Conferència de Yalta. 4-11 Febrer de 1945- Crimea.
Començament de la GF. Els acords de Yalta, tractats de repartiment, foren polèmics abansinclus de l’encontre final en Postdam. Els acords estipulaven:
Eleccions democratiques en estats lliberats
Conferencia en S. Francisco pera organitzar les N.U y el consell de seguretat de l’Onu.
Desarmament i repartiment de Alemanya.
Indemnitzacions a pagar per part dels Alemans
L’URSS devia intervenir en la guerra amb Japó
Bloqueig a Espanya per la seva posició no bel·ligerant.
El mapa estavamil·limetrat, els territoris conquerits seran zones d’influència.
Stalin i França veuen la oportunitat de restar-li poder a Alemanya.
Stalin— Els interessos de la URSS requerien proteccio, buscava crear un cordó de seguretat, conquerint els països en qüestió, o bé mitjançant un bloc d’aliances. Temeros d’una conspiració EE.UU i G.B per a deixar-lo fora de la reconstruccio alemanya, tambél’obsessionava el desequilibri generat per la possessió de la bomba A- conseqüència—Prohibició dels partits no comunistes en països que envoltaven a l’URSS.
Truman—No confiava en Stalin. Redacta la Doctrina Truman. Enfrontament no bèl·lic entre EE.UU. i URSS. Keenan, telegrama llarg, politica de contenció interpretada lliurement per Turman- Dona lloc a un escenari geopolitic bipolar desigual, doncsEE.UU. surt reforçada de la Guerra.
“La guerra després de la Guerra”-
Analisi de la guerra freda a partir dels arxius descodificats pels russos.
Cap-1—Analisi des de Yalta fins doctrina Truman (1945-1947). Leffler analitza el clima politic. La reconstrucció d’alemanya esdevé peça clau per entendre la posicio d’Stalin, té por de que el deixen fora i la reconstrucció sense ell li suposa una amenaça.Els aliats consideren Alemanya des del punt de vista economic solament.
Leffler fa veure la contradiccio de la politica exterior d’Stalin, improvisada al seu parer, i planteja els temors de l’altre bloc a que les dures condiciones de vida a Europa, sumades a un hivern cru tornaren el disgust general en contra del capitalisme.
Truman uneix a partir d’aleshores la Doctrina Truman i el PlàMarshall-
La guerra Freda- 1945-1989- De Truman al Mur de Berlín.
1.- 1947-1962- Periode de Contenció amb moments d’escalada de les tensions. Corea (53) o Invasió d’Hongria (56). L’alçament del mur de Berlin i la “crisis de los misiles” son fites importants també.
2.- 1962-1979- Nova etapa, entre coexistència pacífica i distensió. Hi ha calma, pero tambe un pic de tensió amb la guerra de Vietnam(66-73). Després màxima distensió, amb les converses de Helsinki. 1979- Guerra d’Afganistà.
3.- 1979-1985- Anomenat segona guerra freda. L’arribada de Reagan i Gorbachov al poder suposa una nova etapa. Acaba amb la desaparicio d’un dels dos actors. Resten, no obstant, antagonistes. 1989- Caiguda del mur de Berlin, Desaparició total de l’URSS- final.
Duran la GF els enfrontaments son indirectes,transferint els problemes al 3 mon, intentan respectar el pacte de Yalta de no intervenció en els territoris d’influència de l’altre. La GF té un culpable, EE.UU. que fan del discurs anticomunista peça clau de la retorica nacional.
Lewis Gadis – Hosbawn- Plantejaments oposats respecte a la visió.
1953- Mort Stalin el succeeix Jruschov. L’URSS, veu que en 1941 Europa encara no està preparada per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Freda
  • Guerra Freda
  • LA GUERRA FREDA
  • Guerra Freda
  • La guerra freda
  • guerra freda
  • La guerra freda
  • Guerra Freda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS