Guerres del segle 21

Páginas: 7 (1691 palabras) Publicado: 26 de junio de 2014
Les Guerres del Segle XII

Des de els anys noranta els conflictes militars s’han centrat en tres regions: a l’Orient Mitjà, a Europa i finalment a Àfrica. Primerament ens centararem en l’Orient Mitjà, on destaquen les dues guerres del Golf.

La primera guerra del Golf va ser la invasió de Kuait. En 1990, Iraq va envair Kuwait baix les ordres de Saddam Husayn. Tenia com a objectiu reivindicaruna antiga possessió, tot i que mai havia tingut el domini d’aquesta zona. Les pricipals causes van ser econòmiques, de política interior i de política internacional.

·Causes econòmiques: l’economia iraquiana estava arruïnada després de la guerra que el país havia mantingut amb l’Iran. També l’elevat endeutament exterior de l’Iraq li impedia tindre accés a crèdits internacionals. Per això,l’ocupació de Kuwait tingué com a objectiu l’obtenció dels recursos financers per a poder recontrur l’Iraq mitjançant l’explotació del petroli kuwaitià.

·Causes de política interior: la mala situació econòmica, els escassos avantatges territorials aconseguits, la militarització de la societat i l’elevat preu en vides humanes i presoners. En aquestes condicions Saddam Husayn necessitava oferir alpoble un triomf que poguera silenciar el descantentament.

·Causes de política internacional: Saddam Husayn creia comptar amb el suport de l’URSS per a envair Kuwait, pero açò suposava que els Estats Units i l’occident es mantindrien neutrals. Així que s’equivocà.

La invasió de Kuwait va ser resposta per l’ONU que exigia a l’Iraq la retirada de les seues tropes. Poc després, li va aplicarsancions econòmiques. També va autoritzar l’ús de tots els mitjans necessaris per a obligar a l’Iraq a retirar-se de Kuwait, açò va fer que es formara una àmplia aliança militar contra l’Iraq. Aquesta estava composta per 37 països que hi van aportar tropes.
Finalment, George Bush (pare) va donar un ultimàtum a Saddam Husayn després va començar l’atac aliat anomenat Operació Tempestat del Desert.Aquesta guerra va tindre una serie d’efectes en la política internacional:
·Va introduir elemnts de divisió en el món àrab.
·Va desenvolupar el fonamentalisme islàmic.
·Els EUA i l’URSS començaren a col·laborar en la solució en els problemes internacionals.

La segona guerra del Golf va ser la invasió de l’Iraq. George Bush (fill) tenia la idea d’enderrocar Saddam Husayn i augmentar la influèncianord-americana sobre l’Iraq. Els atemptats de l’11 de setembre de 2001 van ser la coartada perfecta, les evidències que l’autoria pertanya a Al-Qaeda i a l’Afganistan van desvariar l’atenció com aquest últim país.

Conclosa la invasió de l’Afganistan, els EUA es tornaren a centrar en l’Iraq. El temor d’un pròxim atac va fer sorgir la teoria de l’atac preventiu, en el que els Estats Units podienatacar qualsevol país sospitós de fabricar armes de destrucció massiva, o també als que donen suport al terrorisme internacional. Aquesta teoria deixava a l’ONU de banda. Bush va acusar al règim de Saddam Husayn de tindre vincles amb Al-Qaeda i de ser una amenaça. Així que els EUA començaren a prepara la invasió a l’Iraq amb el suport d’un reduït grup d’estats. El conflicte va ser molt breu i unavegada es va demostrar la inexistència d’armes de destrucció massiva, els objectius de Bush van ser la democratització del règim i la reconstrucció del país.

El president nord-americà s’ha vist relacionat entre una sèrie d’actuacions errònies:
·L’enfonsament del règim iraquià va destruir totes les estructures de l’estat i no hi havia res per a substituir-les.
·La lentitud de l’actuacióreconstructora va empitjorar les condicions de vida.
·El descobriment de l’existència de tortures va atemorir a la població.

Com a conseqüència dels anterior erros van apereixer els problemes següents:
·Manteniment de la resistència a l’ocupació.
·Presència del gihadisme d’Al-Qaeda al país.
·Perill d’enfrontament civil.

Els conflictes iugoslaus. Hi ha que dir que Iugoslàvia s’havia creat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Es el rap la poesia del segle 21?
  • 21 22 La Segunda Guerra Mundial_2015
  • TEMA 3 Segle XVII I Guerra Successió
  • 21
  • 21
  • 21
  • Era 21
  • 21

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS