GUIA DE LECTURA DEL LLIBRE INDIGNEU-VOS

Páginas: 7 (1727 palabras) Publicado: 11 de junio de 2013
GUIA DE LECTURA DEL LLIBRE INDIGNEU-VOS

1.Biografia de l’autor.

Stéphane Hessel va néixer a alemanya i era fill de la periodista alemanya Helen Grud i de l’escriptor alemany Franz Hessel. L’any 1924 va arribar a França junt amb la seva mare.
Durant la Segona Guerra Mundial, Hessel va ser membre de la resistència i es va unir al General de Gaulle l’any 1941. Tres anys més tard va serenviat en missió cap a França, i un cop a França, Hessel va ser deportat als camps de concentració de Buchenwald i Mittelbau-Dora. Durant un trasllat a Bergen-Belsen va aconseguir fugir canviant la seva identitat per la d’un mort.
El 1948, un cop finalitzada la guerra, Hessel va participar en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans junt a René Cassin, entre d’altres.
Més tard,l’any 1962 va crear l’ Associació per a la Formació de Treballadors d’Àfrica i Madagascar de la qual va ser-ne president.
El 2008 Hessel va rebre el Premi per la Pau que atorga l’ANUE en reconeixement de la seva lluita continuada a favor dels drets humans i en contra de la violència.
L’ any 2010 va ser nombrat president d’honor de la Competició internacional dels Drets Humans.

2. Què és laresistència?

La resistència és un programa que va ser elaborat fa 70 anys pel Consell Nacional de la Resistència. Aquest Consell va ser creat per Jean Moulin que va agrupar a tots els components de moviments, partits i sindicats per a formar una França combativa que va ser liderada pel general De Gaulle.
La resistència proposa assentar la democràcia moderna a partir d uns principis i valorsque avui en dia s’estan veient atacats pel sistema actual.
El Consell Nacional de la Resistència no defensava una societat sense pensions, ni dret a la Seguretat Social, ni expulsions: no defensava, doncs, una societat on tot estes a les mans dels poderosos i, per tant, no existís una democràcia real. La resistència, a més, no creia en els béns privats, les fonts d’energia, per exemple, havien deser nacionalitzades, d’aquesta manera s’instauraria una veritable democràcia econòmica i social que expulsaria als grans feudalismes econòmics. Desfer-se de l’interès particular i incrementar un interès general seria la manera d’eliminar el model econòmic que els Estats feixistes havien imposat fins al moment.
La resistència, també afavoria als nens que es beneficiarien de una millor educació isense discriminació. Finalment, també té en compte que per a crear una democràcia real és necessària una premsa independent que no estigui condicionada i distorsionada pel govern i les potències econòmiques.

3.Quina relació hi ha amb la indignació?

El motiu de la resistència és la indignació. Els membres de la resistència volen transmetre la importància d’indignar-se, ja què d’aquestamanera esdevenim militants més forts i compromesos. Quan hi ha algun motiu que ens indigna prenem més força per a lluitar contra aquest tal i com va passar amb la resistència: el sistema que havien implantat els Estats feixistes descontentava a un ampli ventall de persones, des d’avis fins a immigrants passant per als joves i infants, les quals van aprofitar el seu sentiment d’indignació per amostrar el seu posicionament i activar-se en contra del que els desagradava.

4. Quines són les dues visions de la historia? Quina defensa l’autor i perquè?

La primera visió, la que recolza l’autor, opina que l’home té el poder de canviar la història. Pensa que és necessari comprometre’s en el curs de la historia per tal de progressar cap a la llibertat. En aquest curs si que hi han esdevenimentsfatals però si existeix aquest compromís responsable és possible avançar cap a la llibertat. Com que creu que l’home pot crea la història no creu en cap déu, més aviat creu en l’optimisme natural, és a dir, creu que tot allò que podem desitjar es pot fer possible. En aquesta visió l’home seria el centre de la historia i l’encarregat d’anar conquerint pas a pas la llibertat, com diu Hegel....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Llibre lectura
  • indigneu-vos
  • guia de lectura
  • Guia De Lectura
  • Guía de lectura
  • Guía de Lectura
  • Guía de Lectura
  • Guia De Lectura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS