Guia Treball De Bloc A

Páginas: 7 (1638 palabras) Publicado: 15 de octubre de 2015
CONTEXTOS EDUCATIUS. BLOC A. Curs 2015/16
GUIA TREBALL CURS: “USOS DEL TEMPS D’UNA PERSONA EN FORMACIÓ”


Característiques generals i objectius del treball:
El treball es realitza per parelles o trios. Aquestes parelles o trios s’han de constituir dins els grups de treball assignats per l’assignatura: A, B i C.

L’objectiu del treball és percebre els usos dels temps per part dels infants,observar les diferències en la seva vida quotidiana i identificar tant els elements que expliquen aquestes diferències com les seves conseqüències.

Els estudiants d’educació primària triaran preferentment infants d’entre 6 i 12 anys.

Important: els infants triats no poden ser familiars directes ja que això modificaria la forma de realitzar l’observació i d’analitzar els resultats obtinguts!

Perfer el treball, cada grup elaborarà una petita recerca on es reconstruirà l’horari setmanal d’un infant a partir de l’observació de les seves activitats quotidianes (durant un dia) i de les preguntes (entrevistes informals) a diferents actors implicats en aquestes activitats.

Eines de recerca:
1. Plantilla d’observació
Cal garantir que, com a mínim, es pot passar una tarda sencera amb la personaque s’observa. Per tant, haurà de ser una tarda en que l’infant no estigui realitzant activitats extraescolars formals (la resta d’hores del dia es reconstruiran en base a les preguntes fetes als diferents actors).

Caldrà dissenyar una plantilla d’observació on s’hagin establert els criteris d’observació que ens permetin copsar no només la quantitat de temps destinat a cada activitat, sinó tambéles qualitats dels mateixos.

Per exemple: en les interaccions amb la família, no només ens interessa saber si infants i joves passen el seu temps extraescolars amb familiars, sinó també què fan amb ells, amb qui hi ha intercanvis majoritaris (pare, mare), de quin tipus són, etc.

La informació recollida a través de l’observació i les entrevistes informals s’ordenarà seguint l’horari de cadadia.

Aquesta plantilla haurà d’incloure informació sobre:
Els 5 dies laborals de la setmana (com que possiblement només podreu seguir l’infant en cap de setmana, incloeu la franja horària corresponent en la plantilla).
5 moments claus del dia: 1) abans de l’hora de l’escola, 2) horari escolar, 3) en sortir de l’escola, 4) a l’hora de sopar, 5) després de sopar.
És a dir, cal saber QUÈ es fa en elscinc moments del dia dels 5 dies laborals de la setmana i a més, cal saber -sempre què sigui pertinent- COM i amb QUI es fa. Exemples: amb qui es fan les activitats; qui ho ha decidit; per què ho ha decidit així; existència d’altres opcions disponibles; etc.

2. Entrevistes informals (Veure document ètic-metodològic)
L’horari setmanal que no es pugui registrar a partir de l’observació directa esreconstruirà a partir de l’elaboració de preguntes a informants claus: infant a qui s’observa (sempre que la seva edat ho permeti) i la seva mare i/o pare (per tant, mínim: 2 entrevistes informals).

D’aquestes preguntes en diem entrevistes informals perquè, tot i que aniran precedides d’un guió, no serà necessari enregistrar-les ni fer-ne una transcripció literal1. Les entrevistes, doncs, s’hand’entendre com una conversa amb els interlocutors, tot i que es tracta d’una conversa pautada per vosaltres, és a dir: a priori heu de saber quina informació ens interessa obtenir (aquest és l’objectiu del guió!).

Aquestes entrevistes han de servir per obtenir tres tipus d’informació vinculades amb l’ús del temps:
Informació descriptiva (què es fa, quan, amb qui, etc.)
Informació explicativa (perquè fa aquestes activitats; etc.)
Informació valorativa (grau de satisfacció; etc.)

Les entrevistes també us hauran de servir per obtenir informació complementària sobre característiques de la família tals com: feina dels pares, germans, nivell d’estudis dels progenitors, etc.

Per analitzar la informació obtinguda de les entrevistes serà important triangular (comparar) la informació obtinguda...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • guio treball
  • Treball Bloc 1
  • Bloc
  • Bloc
  • Bloc
  • Treball
  • Treball
  • Treball

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS