Guillem De Berguedà

Páginas: 2 (377 palabras) Publicado: 8 de marzo de 2013
Guillem de Berguedà
Guillem de Berguedà (1138 - 1196) és el trobador del qual ens han arribat més textos. A part de la informació que ens ofereix la vida de Guillem de Berguedà que es troba en elsCançoners, el que podem conèixer sobre el trobador ens arriba a través de documents de l'època i de les seves pròpies composicions.
El vescomtat de Berguedà depenia del comtat de Cerdanya i lesprimeres notícies que es tenen dels vescomtes són del segle X. L'any 1131 apareix documentat Guillem de Berguedà, pare del trobador, amb motiu de retre homenatge a Huguet de Mataplana, del qual tenia unfeu; però no és fins 1138 que apareix la primera menció del trobador, quan es veu la seva firma infantil al costat de la del seu pare en un document oficial. Escrits posteriors ens indiquen que teniatres germans més petits: Ramon, Berenguer i Bernat. Possiblement la infantesa i joventut de Guillem de Berguedà va transcórrer com la d'altres personatges d'aquella època: un temps de formació tant enl'aspecte físic com cultural en una Catalunya que estava encara en procés de formació, amb estret contacte amb els territoris occitans.
Els 3 de març d'aquest any matà a traïció, és a dir, de forma nohonorable, Ramon Folc III de Cardona, personatge que devia odiar profundament al trobador, que l'havia insultat i humiliat en diversos sirventesos, i contra el qual devia haver utilitzat el gran poderque tenia a Catalunya i en la cort del rei Alfons I sense altres resultats que fer encara més virulents els atacs del trobador i portar-lo finalment a la mort. Les conseqüències de l'assassinat forenimmediates, Guillem de Berguedà hagué d'amagar-se i fugir, finalment, de Catalunya i, a més, fou desposseït del títol de vescomte que li corresponia com a fill més gran, encara que heretà lespossessions familiars. Durant set anys no es troben referències del trobador.
Els darrers anys de la vida del trobador es caracteritzen per la seva intervenció en les lluites feudals en territori català,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guillem De Bergueda
  • Comentari De Text: Guillem De Berguedà
  • Poemes guillem berguedà
  • "Cansoneta leu e plana" Guillem de Berguedà
  • Guillem de berguedà
  • Guillem de Berguedà. Cançoneta lleu i plana. Comentari.
  • trobador guillem de bergueda
  • comentari de text de La Cançoneta Leu e Plana de Guillem de Berguedà

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS