gvyu

Páginas: 2 (388 palabras) Publicado: 18 de enero de 2015
El Temple Romà de Vic
El temple romà de Vic és l’exemple més complet de temple romà que s’ha trobat a Catalunya. El pòrtic està orientat cap a l’est. S’hi entra per una escalinata frontal de setgraons que mena al vestíbul o pòrtic format per columnes d’estil corinti, l’ordre arquitectònic més ric i sumptuós.


Tots sabem que el temple romà s’inspirà en el temple grec, però amb algunescaracterístiques pròpies que el fan diferent. S’aixeca sobre una petita terrassa o podi (podium entre els romans) amb filades de grans carreus de pedra picada dels país. És probable que estigués dedicat ala Tríada capitolina (Júpiter, Juno i Minerva) tot imitant al que s’alçava al turó del Capitoli a Roma. És un temple pròstil (amb columnes a la part anterior) i hexàstil (amb sis columnes a la partfrontal). Són unes columnes de fust llis amb capitells corintis, còpies de l’únic capitell original que decora la pilastra de l’angle dret del mur anterior de la cel·la. El frontó té el timpà format ambuns daus de pedra grans. La cella, on hi havia les estàtues de les divinitats, ocupa tota la longitud i l’amplada de la plataforma.
Ara, el Temple Romà de Vic és la seu del Patronat d’EstudisOsonencs i un dels edificis més emblemàtics de la ciutat; també s’usa com a galeria d’exposicions i és un espai per a actes culturals diversos.
.
TEMPLE ROMÀ D'ÈVORA

Aquest temple també s'anomenaTemple de Diana, ja que al s. XVII, un sacerdot portuguès va escriure una llegenda en referència a la divinitat romana.   En realitat, es va edificar, probablement, en honor a Octavi August, que va seradorat com a déu durant i després del seu govern.
El temple va ser construït al s. I a.C, encara que als s. II i III, va ser modificat. 





El temple està construït sobre un pòdium fet de blocsregulars i irregulars de granit. Tenia un pòrtic de 6 columnes, hexàstil. L'actual en té 14 fetes granit (excepte la base, que és de marbre) que es mantenen en peu a la part nord/posterior de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS