gygyggy

Páginas: 32 (7834 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2014






TRADICIONS I CONTES DELS PIRINEUS









Alumne: Jordi Villagrasa Badia

Professor: Jordi Vila 10-11-14

2n Batxillerat B
ÍNDEX

1-INTRODUCCIÓ.............................................................................................12-AUTORS.......................................................................................................2

3-RESUM DE RONDALLES I LLEGENDES LLEGIDES................................9

4-ESTUDI TOPONÍMIC..................................................................................15

5-ESTUDI LINGÜÍSTIC..................................................................................17

6-TRADICIONS I COSTUMS DELSPIRINEUS............................................18

7-OFICIS DELS PIRINEUS............................................................................21

8-CONCLUSIÓ...............................................................................................24

9-BIBLIOGRAFIA..........................................................................................261-INTRODUCCIÓ

En aquest treball parlaré sobre les diferents llegendes i rondalles explicades pel Pirineu català. Són un recull de 10 llegendes i rondalles de 3 autors diferents: Jacint Verdaguer, Josep Coll i Maria Barbal.

M'endintraré en les seves vides explicant una mica les seves biografies i dient els seus llibres de més èxit.

Després, començaré a explicar les llegendes i rondallestriades per un servidor i faré els seus respectius resums. En total són 10 (4 de Jacint Verdaguer, 3 de Josep Coll i 3 de Maria Barbal) les llegendes i rondalles que explicaré i resumiré de forma detallada.

En les seves rondalles i llegendes apareixen molts pobles i comarques els quals són dignes de comentar la seva procedència, així que també he fet un estudi toponímic sobre els diferents llocsque apareixen en aquest recull de llegendes i rondalles.

Tampoc poc faltar la llengua en què es refereixen els autors. En aquest cas, els escollits són el català nord-occidental i el català pallarès, un subdialecte d'aquest primer que es fa servir a la zona del Pallars Sobirà i Pallars Jussà.

Una vegada acabada la part pràctica, m'endinsaré en la cultura pirinenca catalana, tot dient lesseves tradicions més reconegudes, com, per exemple, el foc del Canigó o les falles i curses d'Isil. També explicaré alguns costums i mitologies pirinenques catalanes.

També m'endisaré en els treballs que feien servir en les èpoques més antigues dels Pirineus catalans, com els treball fluvial dels raiers o les propietats curatives de les trementinaires.

I per acabar, faré una conclusió de totplegat, comentant el més important de cada punt.










1

2-AUTORS

JACINT VERDAGUER


Jacint Verdaguer i Santaló neix a Folgueroles (Osona) el 1845, en una humil família pagesa d'una certa cultura i ja de ben jove la seva mare l'instrueix en la lectura d'alguns llibres.

El 1855 comença els estudis al Seminari de Vic. Estudia Humanitats i Retòrica; Filosofia i Teologia; iMoral, Dret canònic i Pràctica. llegeix clàssics greco-llatins, com Virgili, Ovidi i Plató; clàssics italians; autors castellans de totes les èpoques; autors romàntics francesos i autors catalans antics i moderns. Encara estudiant, el 1865, li són premiades dues poesies als Jocs Florals de Barcelona: Els minyons d'En Veciana i A la mort d'En Rafel de Casanova. D'altra banda, aquell mateix anypublica al periòdic Eco de la Montaña el poema de dos cants Dos màrtirs de ma pàtria, o siga Llucià i Marcià i entra en contacte amb personatges rellevants de l'època com Milà i Fontanals i Marià Aguiló.

El 1870 és ordenat sacerdot. En comptes de ser enviat a Barcelona a ampliar estudis és destinat a una petita parròquia a Vinyoles d'Orís. En cap moment deixa de dedicar-se a la poesia (treballa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS