Handbol

Páginas: 14 (3313 palabras) Publicado: 29 de abril de 2013

Handbol






ÍNDEX
1.Origen del joc de Handbol
2.Gràfic del terreny de joc.
3.Principals regles.
3.1.Jugadors, posició i nomdels jugadors.
3.2. Temps de lloc.
3.3Com es pot jugar a la pilota.
3.4 Penals.
4.Sancions disciplinaries
5. Bibliografia.















1.Origen del joc de Handbol
Per establir els orígens de l'handbol els investigadors tracten de buscar similituds i punts de contacte amb jocs propis dels grecs i els romans. Sembla lògic pensar que l'agilitat de l'home amb les seves mans va poder portar en les primeres civilitzacions conegudes a utilitzar -lesals seus jocs.

En l'antiga Grècia va existir el «joc d'urania», en el qual es feia servir una pilota de mesures semblant a una poma que havia de ser sostingut en l'aire. En un dels llibres fonamentals de la literatura clàssica, l'Odissea, Homerohabla d'aquest joc i explica com dos dels seus protagonistes llançaven la pilota a l'aire en direcció als núvols i l'agafaven saltant, abans que elsseus peus tornessin a trepitjar el terra . Algunes escenes d'aquest tipus de diversió van ser trobades a la muralla d'Atenes el 1926. No obstant això, l'handbol, tal com s'entén ara, és un esport realment molt jove, del primer quart del segle XX. Posteriorment, també entre els romans el metge Claudio Galeno havia aconsellat als seus malalts la pràctica del harpastum, una modalitat que esrealitzava amb una pilota i amb les mans. Allò va esdevenir al voltant dels anys 150 a. de C. Molt més endavant, ja a l'edat mitjana, el trobador Walter Von der Vogelwide descriure així mateix el «joc de la pilota», que consistia en atrapar la pilota en vol d'una manera semblant a com l'hi passen ara els jugadors d'handbol. Era practicat principalment en la Cort i els trobadors el van batejar com el«primer joc d'estiu». De tota manera, era una pràctica esportiva no estructurada, sense cap tipus de reglament ni de normes.

Han estat nombrosos els jocs de pilota que han utilitzat les mans al llarg de la història, però, l'handbol modern és relativament recent, ja que les seves primeres reglamentacions es remunten als últims anys del segle XIX a Europa central, el 1982, Konrad Koch, professor degimnàs, va inventar un joc de característiques similars a l'actual handbol: el "Raffballspied" com a forma d'entrenament per als gimnastes. Però és Max Geiser el considerat com pare de l'handbol modern. L'estandardització definitiva de les mateixes no va arribar fins a 1926, any en què es uniformitzaren les regles per al joc entre equips d'onze jugadors i a l'aire lliure. Aquesta modalitat vaarribar a participar en els Jocs Olímpics de Berlín 1936, però amb el pas dels anys, l'handbol va començar a practicar en pista coberta, el que va fer que el nombre de jugadors es reduís a set. Tot i que durant un temps van conviure l'handbol a onze i set, debutant com a esport olímpic en els Jocs Olímpics de Munic 1972.
Aquest esport gaudeix de certa popularitat en països europeus com Alemanya,Croàcia, Dinamarca, Espanya, França, Islàndia, Polònia, Suècia i a Amèrica l'Argentina, Brasil i últimament s'està fent popular en països llatinoamericans com a la República Dominicana.










2. Gràfic del terreny de joc
El terreny de joc és un rectangle de 40 m de llarg per 20 d'ample, dividit en dues parts iguals, en la qual podem trobar un àrea de porteria a cadascuna.
La porteriaestà situada a la zona central de cada línia exterior de porteria. Les porteries estaran fermament fixades a terra oa les parets que estan darrere d'elles per a major seguretat. Les seves mesures són de 2 m d'alt per 3 m d'ample, pintada a dos colors amb franges de 2 dm i l'ample dels pals i el travesser és de 8 cm, mesura que coincideix amb l'ample de la línia de gol. Aquesta porteria es troba...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Handbol
  • handbol
  • Handbolista
  • HANDBOL
  • Handbol
  • HANDBOL
  • Handbol
  • Handbol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS