Hemorràgies

Páginas: 8 (1770 palabras) Publicado: 8 de febrero de 2013
HEMORRÀGIES

UNITAT DIDÀCTICA 2.

PRIORITATS
● ●

1-. Avaluar l'estat de la víctima. 2-. Tranquil.litzar i acomodar la víctima. 3-. Assegurar mesures higièniques. 4-. Controlar la pèrdua de sang fent pressió i elevant la zona ferida. 5-. Minimitzar el xoc. 6-. Obtenir ajuda sanitària si és necessari,trucant a 112.

● ●





ANATOMIA I FISIOLOGIA
● ●

La sang circula pervenes artèries i capil.lars. Quan es malmet un vas sanguini, s'activen diversos mecanismes per controlar la pèrdua de sang:
– –

El vas es contrau. Es produeixen reaccions químiques necessàries performar un coàgul (tap).

Anatomia i fisiologia


Si es tallen els vasos es pot donar una pèrdua incontrolada de sang i produir-se un xoc.
XOC

XOC


En el xoc el sistema circulatori falla,iels òrgans vitals com el cor i el cervell no reben oxigen.

Causes:


1-. Pèrdua greu de sang, per ferides, hemorràgies en òrgans interns... 2-.Pèrdua d'altres fluids corporals (diarrea, vòmits, cremades greus...) 3-. Quan el cor és incapaç de bombejar la sang degut a cardiopaties,imfarts,insuficiè ncia cardíaca.





● ● ●

Xoc

4-. infecció general, manca de certes hormones,hipoglucèmia, hipotèrmia, reacció al.lèrgica greu, sobredosis de drogues o lesió a la medul.la.

XOC: reconeixament.
A-. Inicialment:
● ●

1-. Pols ràpid. 2-. Pell pàl.lida, freda i humida, sudoració. B-. Durant el xoc: 1-. pell blavosa(cianosi), sobretot a l'interior dels llavis i si es pressiona una ungla o el lòbul de l'orella no es recupera el color immediatament.



XOC:Reconeixament
C. Quan falta oxigen al cervell: 1-. nerviosisme i agressivitat. 2-. badalls 3-. inconciència.

Objectius
● ●

1-. Identificar els signes del xoc 2-. Tractar la causa del xoc (hemorràgies, cremades...) 3-. Millorar la irrigació sanguinia al cervell,cor, i pulmons. Estiri -la sobre una manta, aixequi i recolzi les cames per millorar la irrigació. Afluixi la roba al coll, pit i cintura.Mantenir la víctima calenta.



Objectius

4-. Controlar i anotar els signes vitals; nivell de conciència, respiració i pols. Si la persona perd el coneixament obri la via aèria i comprovi la respiració, i si cal preparís per la RCP.

Hemorràgia interna


Les hemorràgies en cavitats internes poden venir d'una lesió o es poden produir espontàniament, com en una úlcera gàstrica. Lasang a més es pot acumular al voltant d'òrgans com el cervell i pulmons i exercir una pressió perjudicial. Enfront signes de xoc sense evidència d'hemorràgia externa cal pensar que hi ha una hemorràgia interna, comprovarem si ha sagnat per la boca,l'orella, uretra , anus.





EFECTE DE LA PÈRDUA DE SANG I FLUIDS.


1-. 0,5 LITRES; els efectes sobre el cos és poc o cap. (donació desang) 2-. 2 litres. S'allibera adrenalina, s'accelera el pols i hi ha sudoració.El xoc es fa evident. 3-. 2 litres o més. Es deixa de detectar el pols al canell. La vícitma perd la conciència. Es pot produir parada respiratòria i cardíaca.





Comprovació de signes vitals.
Consciència: Avaluem nivell de resposta per mitjà del codi AVDN:


A alerta; la víctima està alerta,respon apreguntes i té ulls oberts. V veu; contesta preguntes simples i obeesix ordres.



Signes vitals
● ●

D dolor; obre els ulls i es mou si la pessiguen. N no; respon a cap estímul.

Signes vitals


Pols: cada batec crea una ona de pressió a mesura que la sang passa per les artèries. Quan les artèries passen prop de la pell, com a l coll o canell a aquesta ona de pressió es detecta enforma de pols. El pols normal d'un adult es situa entre 60 i 80 batecs per minut. En nens és més ràpid i en adults en bones condicions físiques pot ser més lent.









Signes vitals
● ●

POLS: Es pot mesurar al coll (carotidi) i al canell (radial). En nadons es mesura a la cara interna del braç. Mai utilitzi el dit polze per prendre el pols, ja que té el seu propi pols.

●...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • HEMORRAGIAS
  • Hemorragias
  • HEMORRAGÍAS
  • hemorragias
  • hemorragias
  • hemorragia
  • HEMORRAGIA
  • hemorragia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS