Hidrología

Páginas: 9 (2102 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
Avui fa un any de l’accident de la plataforma petrolera de BP al Golf de Mèxic



Abril negre al Golf de Mèxic

Avui tot just es compleix un any del major vessament de cru de la historia, ocorregut a les càlides i profundes aigües del Golf de Mèxic, uns 65 kilòmetres al Sudest de les costes de Louisiana (Estats Units). El 20 d’abril de 2010 una gran explosió a la plataforma “DeepwaterHorizon” propietat de l’empresa suïssa Transocean i operada per la petroliera BP, va ocasionar la mort d’onze treballadors i el vessament al mar de milions de litres de cru. A conseqüència de l’explosió la plataforma es va enfonsar dos dies més tard, el 22 d’abril, fins els 1.500m de fondària, profunditat a la que posteriorment es localitzarien les restes.Tasques d’extinció de l’incendi ocorregut a la plataforma Deepwateer Horizon el 20 d’abril de 2010. Font: The Wasington Post

S’estima que la fuita de cru va ser d’entre 700 i 780 milions de litres, segons les diferents fonts, és a dir, uns 8,9 milions de litres al dia fins el setembre de 2010. El vessament va afectar seriosament el litoral de quatre estats, Louisiana, Mississipi, Florida y Alabama,amb un total de 944 km de litoral malmesos ambientalment, socialment i econòmicament.

Com a conseqüència de l’accident, la flora i la fauna litoral i marina van patir danys molt seriosos: l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels EEUU (NOAA) va enregistrar a les costes del Golf de Mèxic 515 tortugues entre el 30 d’abril i el 12 de juliol, de les quals el 90% eren mortes. Dels 63dofins varats a la zona, la major part també es trobaven morts. Altres espècies es van veure igualment afectades: ocells aquàtics, rèptils, mamífers, així com espècies vegetals de molt diversa naturalesa .

Tenint en compte que la tercera part de la pesca, el 30% de la producció de petroli i el 13% de la producció de gas als EEUU prové del Golf de Mèxic, es pot dir que l’accident del ”DeepwaterHorizon” va representar una catàstrofe nacional i el pitjor desastre natural que han patit mai els EEUU. Una comissió d’investigació del Govern dels EEUU va culpar de l’accident a BP, Transocean i Halliburton, contractista de la petroliera que es trobava treballant al pou sinistrat en el moment de l’accident. Malgrat la magnitud del succés, la condemna en ferm del govern federal i malgrat la pèrduad’onze vides humanes, l’empresa propietària de la plataforma sinistrada va declarar 2010 com el millor any en seguretat de la seva història[i]. Com a conseqüència d’aquest anunci, l’empresa va decidir apujar el sou dels seus executius per “objectius complerts” i augmentar el valor de les seves accions. En total, la cúpula de l’empresa es va repartir uns 4M€ (quatre milions d’Euros) per premiar el seurendiment individual.

Mesures preses per aturar el vessament i mesures per contenir l’extensió del cru

D’acord amb informacions publicades en diferents mitjans sobre les mesures preses per aturar el vessament i evitar la dispersió del cru al mar, aquestes es van enfocar en dos línies d’actuació simultànies. La primera, la contenció de la fuita de cru del pou sinistrat. La segona, la diluciódels milions de litres abocats al mar amb substàncies químiques.

En el moment més àlgid de la tragèdia, hi havia 47.000 persones, 7.000 vaixells i 120 avions mobilitzats en tasques de recuperació i contenció, a banda de la implicació d’agències federals, estatals i local. Aquesta massiva resposta per part de la ciutadania i les diferents administracions va evitar que el sinistre tinguésconseqüències encara més letals de les que ja va tenir i que els seus efectes a llarg termini fossin menors.

Pel que fa a la contenció de la fuita, els tècnics de BP van treballar dia i nit per tal de tancar el pou accidentat mitjançant un submarí amb braços robotitzats a uns 1500m de fondària. Paral·lelament, s’hi va instal·lar una immensa cúpula metàl·lica per evitar que el cru passés a aigües...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hidrologia
  • La Hidrologia
  • hidrologia
  • hidrologia
  • Hidrologia
  • Hidrologia
  • Hidrologia
  • Hidrologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS