hioj

Páginas: 5 (1109 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2014
AUTOR
Narcís Oller i de Moragas va nàixer a Valls el 10 d'agost de 1846, en el si d'una família benestant. Orfe de pare als dos anys, va ser educat per la mare i l'oncle matern, que era advocat. Aquest, home liberal i de gran cultura, influí decisivament en l'afició literària del petit Narcís, el qual també va tenir una estreta relació amb el seu cosí. Aquesta amistat condicionà per a bé lacarrera literària de l'escriptor. Com a novel.lista, el període de màxima creació es va donar a final de segle. Oller va escriure L'Escanyapobres (1884), estudi  de l'avar i de l'impacte de la revolució industrial en la societat rural, Vilaniu (1885) La seua ideologia conservadora, burgesa i cristiana, s'allunya dels principis materialistes i deterministes. El fet que aquest li prologués La Bogeria(1898) ha fet exagerar la vinculació d'Oller amb el naturalisme estricte. 
OBRA
Narrativa
El pintor Rubio, 1876/Un viaje de placer, 1868/Croquis del natural, 1879/La papallona, 1882/Notes de color, 1883/L'Escanyapobres, 1884/La bufetada, 1884/Vilaniu, 1885/De tots colors, 1888/La febre d'or, 1890–1892/Figura i paisatge, 1897/La bogeria, 1898/Pilar Prim, 1906/Rurals i urbanes, 1916/Al llapis i ala ploma, 1918
Teatre
Teatre d'aficionats, 1900/Renyines d'enamorats, 1926/Assaig/Memòries literàries/Història dels meus llibres (1913-1918)
CONTEXT HISTÒRIC I LITERARI
Aquesta novel·la catalana és del segle XIX, i, per tan, podem dir que forma part del corrent polític i literari del realisme,  del naturalisme, i una mica del romanticisme. Segurament és una de les pioneres en diferenciar-se dela naturalesa idíl·lica i del culte al sentiment pur i apassionat. En el conte es veu l’amor com a interès econòmic, i, sobretot, l’avarícia. També podem observar, com a punt molt important, la revolució industrial. En aquest moment històric hi va haver una forta crisi agrària present a la novel·la.
Les característiques principals del realisme, del naturalisme i de l’època post-industrial són:La desaparició de l’antic règim. /L’aparició del proletariat industrial/Crisi agrària i la revolució en la indústria. /Exclusió dels elements fantàstics i interès pels aspectes miserables i per reflectir-los en les obres/ Novel·la rigorosa/ Narració de la vida quotidiana/Llenguatge clar i directe amb lèxic i expressions populars/Contraposició al cànon naturalista francès.
ESTIL
El propòsitliterari global del novel·lista era la veritat en art, és a dir, la recerca i la reproducció de la realitat. Aquesta realitat, d'acord amb els principis estètics que seguia, havia de ser, necessàriament, la del seu país en l'època que li havia tocat viure. I
Oller tenia un notable afany totalitzador quan reproduïa la realitat del seu temps. Per això resulta curiós de remarcar que alguns dels fenòmensmés importants de la industrialització, com ara l'aparició del proletariat i la lluita de classes, li passin gairebé desapercebuts. Els obrers i el seu món apareixen ben poc a la seva literatura i, encara, sota una perspectiva que no supera la visió costumista.
Per Oller el sentiment era el més important en l'home i, per salvar-lo, recorre a la crítica moralista dels comportaments humans. D'aquíla crítica de les tares morals i socials (l'avarícia, la calúmnia, els convencionalismes injustos...) i el premi per als bons (ni que sigui, com en el cas de la Toneta de La papallona, a les portes de la mort) i de la destrucció per als dolents.
LLIBRE: L'ESCANYAPOBRES
L’Oleguer, propietari d’una tenda de farinetes, és un senyor molt avar i egoista. Un dia, al seu poble, Pratbell, un noi li diu“escanyapobres” i això fa que pensi que allà ningú l’estima i se’n vagi a viure a La Coma. Allà, li torna a passar el mateix, i un home l’amenaça de mort cosa que fa que se’n torni a Pratbell. Allà va a parlar amb el seu amic i notari Magí. Magí està casat amb la Tuies, noia que es va casar amb ell solament per avarícia i afany de guanyar diners. Amb ell va comprar un castell en contra de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hioj
  • Hioj
  • hioja
  • Hiojo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS