Hispania Romana

Páginas: 7 (1647 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2013
Hispània Romana

1. Conquesta d’Hispània pels romans.
2. Fases de la conquesta.
3. Romanització d’Hispània.
4. Crisi i caiguda de l’Imperi.

Tot aquest procés va durar set segles i ha influit en la història hispana: llengües, formes de vida, les bases del Dret, la xarxa viària, etc.

1. Conquesta d’Hispània pels romans.

Els romans varen conquerir Hispània durant les GuerresPúniques; s’enfrentaven Roma i Cartago, les dues principals potències del Mediterrani. Es diuen Púniques perque als cartaginesos els deien “punos”.

Les Guerres Púniques varen ser tres:

La Primera: 264 aC – 241 aC
La Segona: 218 aC - 201 aC
La Tercera: 149 aC – 146 aC

La Primera Guerra Púnica:

S’enfrentaven Roma i Cartago, les dues principals potències del Mediterrani, pel domini de les illesde la mediterrània occidental (Còrsega, Serdenya i Sicília), varen guanyar els romans. En resposta, Cartago va orientar la seva expansió cap a la Península Ibérica. Conquistaren Ebussus (Eivissa) i gran part de la meitat sur peninsular.

Aquesta guerra es va donar principalment entre dues famílies: la família Barca (cartaginesos) i la família Escipion (romans). El pare de la família Barcanomia Amílcar i tenia dos fills: n’Asdrúbal i n’Aníbal, abans de morir, els va fer prometre odi etern als Escipion. Anaren a Hispània i ocuparen territoris (Amílcar ocupà Gadir, Asdrúbal fundà Cartago Nova i Aníbal arribà fins el centre peninsular).

Segona Guerra Púnica:

Els romans desembarcaren a Emporion l’any 218aC,per tallar el pas del general cartaginés Aníbal que es dirigia des de CartagoNova a Roma; així començava la Segona Guerra Púnica. L’autèntic protagonista d’aquesta guerra va ser n’Aníbal. Va reclutar per Hispània (foners balears), un exèrcit molt potent de 120.000 soldats i va deixar a n’Asdrúbal conquerint Hispània mentre ell anava a la conquesta de Roma. Durant el viatge va perdre 30.000 soldats però es va presentar a Roma i els guanyà a quatre batalles (Tesino,Trebia, Trasimento i Cannas) a pesar de que el seu exèrcit era inferior al de Roma, quan Roma mai havia perdut ni una sola batalla. Totes aquestes victòries foren gràcies a l’estratègia militar de n’Aníbal.








N’Aníbal, es trobava sense força per entrar dins Roma ja que només li quedaven 15.000 soldats. El seu germà amb intenció d’ajudar-lo, va preparar un exèrcit per fer la mateixa ruta,però mentre ho feia, Roma va decidir posar a en Publio Cornelio Escipión al cap de Roma i ell, canviant l’estratègia, va decidir dur a Hispània la guerra i va cercar l’enfrontament amb n’Asdrúbal. A aquesta guerra (Guerra de Metauro) van sortir vencedors els romans i va morir n’Asdrúbal.

Així els romans varen començar a dominar Hispana (Sagunto, Cartago Nova, Gadir,…) i, en forma de vengança,n’Escipion va formar un exèrcit a Hispània amb l’objectiu de conquerir Cartago. Cartago, asustada, va cridar a n’Aníbal per demanar ajuda, i ell, amb el seu exèrcit es varen presentar uns dies abans de que arribès l’exèrcit romà. Arribaren els romans i tots dos exèrcits varen anar a camp obert per començar la lluita anomenada Zama; aquest cop tenien la mateixa alineació i la mateixa estratègia, lainfanteria davant i als costats la cavalleria. Les cavalleries varen quedar pràcticament empatades, però la infanteria romana va ser molt superior a la cartaginesa i van proclamar-se com vencedors. N’Aníbal no va morir, va fugir i es va exiliar molt lluny on els romans no els trobessin, però no varen deixar de cercar fins trobar-lo, i ell, en enterar-se es va suicidar abans de que el matassin. Aixíi tot els romans agafaren el cos mort i el passetjaren per Roma proclamant la seva mort.

La Tercera Guerra Púnica:

En Catón era un senador romà que es va fer famós per, després de cada discurs dir “Delendas Cartago” (destruim Cartago). Els romans, l’any 149 varen començar una expedició de càstig a Cartago i varen entrar a la ciutat. Ho cremaren tot i a més, varen cubrir tota la ciutat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hispania romana
  • LA HISPANIA ROMANA
  • La hispania romana
  • Hispania romana
  • HISPANIA Romana
  • Hispania Romana
  • Hispania romana
  • Hispania romana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS