Història. 2N Bat Tema 5. Transformacions Agràries I Expansió Industrial Al Segle Xix

Páginas: 8 (1944 palabras) Publicado: 5 de enero de 2013
Història. 2n BAT
Exercicis per presentar, com a molt tard, l’última setmana de novembre. Cal que copiïs els enunciats. Aquests dos temes no entren a l’examen a excepció del moviment obrer.
Tema 5. Transformacions agràries i expansió industrial al segle XIX
•La reforma agrària liberal espanyola. Primera pregunta (p.101)
La reforma agrària liberal és un procés reformista que té com a objectiula dissolució del conjunt de relacions productives de l'agricultura tradicional (de l'Antic Règim. Aquest fet significava una concentració i individualització de la propietat; L’expulsió dels pagesos que conreaven aquestes terres; i una progressiva proletarització d'aquesta massa de població.). Per assolir aquesta fi es van realitzar accions com l'abolició de tot el règim senyorial; la conversióde l'antiga jurisdicció en propietat individual i privada; la liquidació de tota l'explotació comunal de les terres; i la desamortització dels béns de l'Església (venuts en subhasta publica).
D'aquest procés els pagesos en van sortir els més malparats, i això explica perquè importants sectors de la pagesia van abraçar el carlisme, mentre que la noblesa va quedar en gran part fent costat alliberalisme. Com a resultat d'aquest procés, milers de pagesos es van veure obligats a deixar les seves terres, sense altra alternativa que la proletarització.
•Contractes agraris a Catalunya. Primera pregunta (p.101)
En el camp Català hi trobàvem diverses formes de contracte agrari, aquestes eren quatre i consistien en: Arrendament, contracte pel qual un propietari cedia un tros per al seu cultiui paga en moneda al cap de l’any, el segon cas és la Parceria, que seria similar a l’anterior, però el pagament de la renda anual es fa amb “especies” , un altre és el de Masoveria pel qual un pagès administrava una propietat (des de cuidar-la i cultivar-la fins a residir-hi), per últim trobem el Contracte de Rabassa Morta, que consisteix en la dació de terreny a un pagès per a cultivar-hi vinya,el contracte tocava a la fi amb la mort de dos terços dels ceps (al segle XIX una plaga de Fil·loxera en va matar tantes que la majoria dels dits contractes van quedar anul·lats).
•Contribució de l’agricultura al procés industrialitzador. Primera pregunta. (p.103)
El procés que va viure l’agricultura en el segle anterior va provocar una explosió demogràfica, amb més menjar es podia alimentar auna població cada vegada més gran i de retruc més sana, a la vegada aquesta població demandava més productes manufacturats, la disminució del treball agrari i les “traves” dels governs liberals a la pagesia van provocar un èxode del camp a la fabrica o les incipients ciutats que en va fer crònica la Industrialització.
•Fes un esquema de les pàgines 106 i 107

•Quina importància té la construcciódel ferrocarril en la construcció del mercat nacional? Quins problemes hi va haver? (pàgines 112 i 113)
Amb la supressió d’impostos sobre el pas i l’eliminació de taxes indirectes sobre el comerç, com la creació d’un sistema fàcil de comerç (amb les seves grans deficiències) va permetre la reactivació del comerç i el va fer més evolucionat, a Catalunya arribaven matèries primeres provinentsd’altres zones menys Industrialitzades de l’estat i de Catalunya en sortien mercaderies amb objectes manufacturats cap a dites zones.
Sense grans colònies a on exportar o amb la capacitat d’exportar-ne a d’altres països amb facilitat va fer que l’economia no s’acabés de4 desenvolupar de forma satisfactòria com si que va succeir en molts altres estats Europeus, la falta d’industrialització de molteszones d’Espanya va dificultar la demanda interna ja que aquests no tenien prou recursos per adquirir-los, ja que l’economia agrícola i la baixa productivitat era imperant.
•Activitats pàgina 117
El desenvolupament Industrial a Catalunya (percentualment) va arribar al mateix nivell que altres potencies del moment França i Alemanya (EUA encara no tenien un protagonisme en la Geopolítica) i en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • T.5 transformacions agràries i expansió industrial al segle XIX
  • Transformació agràries i expansió industrial al segle XIX
  • Tema 7 Transformacions agràries i expansió industrial en el segle XIX
  • Resum T5 Transformacions Agr Ries I Expansi Industrial Al Segle Xix
  • Transformacions agràries i expansió industrial s.xix
  • Transformacions agràries, expansió industrial, societat i moviments socials del segle XX
  • Expansió industrial segle xix a espanya i catalunya
  • Pregunta Clau Tema 9 HISTORIA 2n BAT

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS