Història constitució 1812

Páginas: 7 (1646 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2013
HISTÒRIA

Comentari de text:

Pregunta 1

a) Aquest fragment consta d'una selecció d'articles de la Constitució de 1812, per tant, i degut al seu caràcter legal, es tracta d'un document jurídic amb caràcter informatiu sobre tot l'ordenament jurídic i polític del país. Segons l'origen, és de font primària ja que es tracta d'un document contemporàni als fets, concretament al 19 d'octubre de1812 (data de promulgació de la Constitució, que popularment es va passar a anomenar “La Pepa”).
En quant a l'autor, podem parlar d'un autor colectiu, en aquest cas Les Corts de Cadis, i va dirigit al poble Espanyol.

b) El text s'enmarca cronológicament a plena Guerra de la Independencia contra la invasió francesa i el començament de la Revolució liberal burgesa a Espanya, i l'elaboració dela primera Constitució Espanyola.
En aquesta época s'havien produit les abdicacions de Bayona i començaba el regim autoritari de Josep I. Paralelament s'havia iniciat la Guerra de la Independència (1808-1814) que va enfrentar tot un poble contra els invasors francesos.
Va ser un conflicte armat que va tenir lloc davant la invasió d'Espanya per part de França, davant d'aquest exercit es trobavael seu emperador, Napoleó Bonaparte. Aquest aixecament va produir-se a un context de grans cambis socials i polítics i en aquesta va ser essencial la participació del poble, que es va sublevar contra la ocupació d'un poble estranger, de forma que també mostraven el seu descontentament davant del rei Carles IV. Amb la Guerra de la Independencia, a les diferents regions d'espanya, van sorgir lesJuntes que eren uns órgans del Govern formats per intelectuals i polítics encarregats de l'organització del país durant la guerra. Per aquesta situació geográfica, Andalusia es va convertir en un focus de resistencia nacional. Cadis va acollir la Junta Suprema Central.
A Cadis, a més, es van refugiar els representants de la nació espanyola, que van convocar unes Corts encarregades de promulgar uncos legislatiu que acabés amb l'Antic Regim i sobre el que es pogués formar una nova ordre social.
La constitució de Cadis va ser aprovada el 19 d'octubre de 1812, i articulava les idees del liberalisme espanyol. El text deixava clara la igualtat de tots els ciutadans espanyols davant la llei.
Els drets dels ciutadans se situavan davant dels drets dels regnes i territoris, creant la idea d'unaunitat nacional. Es proclama la sobirania nacional, compartida amb el rei que tindrá dret de veto i un sufragi universal indirecte.
A més el text deixaba clar que el rei havia de ser constitucional (Ferran VII) i que la sobirania residiria essencialment a la nació. La llibertat dels ciutadans significava la fi de l'ordre social anterior. El mercat interior sería lliure de duanes i sería consagratel dret a la propietat individual. La confesionalitat de l'Estat mostra el pes dels eclesiastics a les Corts de Cadis.

c) La idea central del text és la sobirania nacional declarada a la Constitució, així el poder prové de la nació i qui governa ho fa perquè el poble ho decideix. A més parla de la Junta Suprema, per tant d'un Estat amb la monarquia constitucional de Ferran VII. A la constituciós'estableixen dos poders, el legislatiu presidit pel rei i les corts, i l'executiu nomès del rei. El judicial no es trobava separat. A més, els articles parlen d'un sufragi universal masculí i indirecte. Apareix una amplia declaració de drets i llibertats (davant la llei no hi ha privilegis). Es mostra, a més, Espanya com un Estat catòlic, i per tant la Constitució és confessional , i declara lareligió católica com la oficial.

Pregunta 2

a) Entre 1808 i 1868 es desenvolupa una transformació radical de la societat : perden els estaments privilegiats de l'Antic Règim feudal , i davant ells emergeixen els sectors burgesos . S'estructuren nous interessos en un mercat nacional , amb institucions estatals , un poder judicial funcionaritzat i un exèrcit nacional . Abdica Carles IV i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Constitució Del 1812
  • La constitució del 1812
  • Comentari De Text De La Constitucio De 1812
  • Constituci N 1812
  • LA CONSTITUCI N ESPA OLA DE 1812
  • Historia cpstitucional de 1812 a 1824
  • Historia de america 1812-1871
  • Historia De La Constitucio Politica De Guatemala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS