Història De La Música

Páginas: 8 (1793 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2012
Història de la Música 2n Batx.

Jaume Rosselló Ferrer

MONODIA PROFANA: TROBADORS I JOGLARS
En els castells feudals, en el pobles i en les primeres ciutats s’anava desenvolupant també la música profana. Aquesta tenia la funció d’entretenir i de donar expressió a altres sentiments religiosos. Al final del S. XI aparegué a Provença (França) la lírica trovadoresca. Els trobadors -> senyorsfeudals cultivats (van estudiar a monestirs i a escoles catedralícies): eren al mateix temps poetes, compositors i intèrprets de les seves obres. Els seus temes eren l’amor cortès, la vida d’herois i fets heroics com les creuades. Cantaven als castells en llengua vernacle acompanyant-se d’algun instrument normalment de corda, les cançons eren petites melodies modals en forma de rondó, virolai,estampida… Durant el S. XII es va expandir arrreu d’Europa tot el moviment trobadoresc. Amb els trobadors apareixen els joglars, (humils, qua anaven de poble en poble en els quals feien representacions, mímica, malabarismes i música). Cantaven cançons de moda composades pels trobadors i els acompanyaven amb instruments. Amb la desaparició dels trobadors, mitjà del segle XIII, també varen anardesapareixent els joglars, els quals foren substituïts pels ministrils.
Amor cortés: amor idealitzat en vers a una dona noble

Audició que pertany a la Mon. Prof: Kalenda Maya

Llengua vernacle: llengua de la religió

MÚSICA VOCAL DEL RENAIXEMENT
Tant la música vocal profana com la religiosa acostuma a ser cantada a quatre veus: les agudes cantades pels nins, i les greus per homes. 1.- Música Vocalprofana: El motet pluritextual de l’Ars nova despareix a favor de formes on el text seguía sent en llengua vernacla. És habitual l’ús de sil·labessense un significat, com fa la la… Quan hi havia acompanyament instrumental, aquest doblava les veus però no s’especificava a la partitura. Forma lliure polifónica, emprada a Itàlia i Anglaterra, text poètic per descriure o representar. Podia tenir partscontrapunt. I parts homofon. Princpals compositors: Verdelot, Gesualdo i l’anglès Dowland. Forma lliure polifónica francesa. Pot portar acompany. Instrumntal. La melodía principal es troba a la veu més aguda. Es descriptiva, empra onometopeics. Principals compo.: Arcadelt, Janequin. Forma literaria i musical incialment profana i més tard religiosa, de carácter i temática populars. Semblant alVirelai monòdic i la ballata italiana. La seva estruct: alternança d’una tornada i diferents estrofes. Ho trobam a cançoners espanyols com ara: - Cançoner de palau - Cançoner del duc de Calàbria

Madrigal

Chansons

Villancico

Història de la Música 2n Batx.

Jaume Rosselló Ferrer

2.- Música vocal religiosa: En aquest momento es produeix una de les escisions més importants en el si del’Església católica: La reforma dels luterans a Alemanya, i la dels anglicans a Anglaterra. L’Església católica va haver de revisar els seus erros i va convocar el Concili de Trento, d’on varen sortir també les bases de la nova música católica. Coral Anthem Peça polifónica homofònica en alemany , pot ser cantada per tota la congregació, ja que la seva escriptura es senzilla Forma musical polifónicahomofònica amb text en anglès. La seva senzillesa i simplicitat el fa apte per a ser cantat per tota la congregació. L’ordinari de la missa ha estat musicat al llarg de bona part de la historia de la música, tenim dues etapes: 1. Abans del Concili de Trento 2. Després del Concili de Trento S’abandona la pluritextualitat i la isorítmia de l’Ars Nova, i en aquesta época és tan sols de gènere religiós.El motet es basava en un cantus firmus (veu greu) que avançava més lentament que les altres veus. Després del Concili de Trento rep el mateix tractament que les misses.

Missa

L’homme armé, melo. prof. Molt popular. Altres comositors la van utilitzar com a composicions religioses i profanes. Fet que era molt habitual a l’època.

Motet

CARACTERÍSTIQUES GENERALS DEL CLASSICISME
...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia De La Musica
  • Historia de la música
  • historia de la música
  • historia de la musica
  • Historia de la Música
  • Historia de la musica.
  • Historia de la música
  • Historia de la musica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS