Història de l'altre: israel i palestina un conflicte dues mirades (resum)

Páginas: 20 (4901 palabras) Publicado: 3 de enero de 2012
HISTÒRIA DE L’ALTRE

ISRAELIANS: DE LA DECLARACIÓ BALFOUR AL LLIBRE BLANC
El naixement del moviment sionista
El sionisme és un moviment nacional jueu nascut al S.XIX en època d’idees de progrés de la Il·lustració, sorgit a les grans aglomeracions jueves d’Europa. Naixement vinculat a:
• Augment de l’antisemitisme modern (odi religiós tradicional i racisme “científic” que defineix elsjueus com una raça inferior i nociva)
• Desengany dels jueus occidentals davant l’emancipació i la igualtat dels drets davant la llei entre jueus i cristians (discriminació persistent)
• Els nous moviments nacionals europeus (IT / AL) suscitaren aspiracions similars entre els jueus.
-Nostàlgia de Sió, basada en la promesa bíblica segons la qual el déu d’Israel va concedir la terra al poblejueu i la plena independència política.
-Objectiu: retorn del poble jueu a la seva terra per acabar amb el seu estatus marginal.
-Al principi, creació espontània d’associacions locals i després moviment polític organitzat i institucional fundat per Theodor Herzl.
-1882 primera petita onada d’immigració que aspira a fundar una entitat política jueva.
-1897, Primer Congrés sionista defineixobjectius al Programa de Basilea: Crear una pàtria per al poble jueu a la terra d’Israel.
- El moviment va operar a 2 nivells combinats:
> Sionisme pràctic: organització d’immigració, adquisició de terres i instal·lació.
> Sionisme polític: Activitat diplomàtica per obtenir suport de les grans potències i una immigració més important.

La declaració de Balfour
Carta del ministre britànicd’afers estrangers, Arthur James Balfour, com a primera manifestació de suport. 2 de novembre de 1917: suport del Govern Britànic a la creació d’una pàtria jueva a la terra d’Israel.

Raons:
- Immersa el la 1GM, GB buscava suports. El Govern volia guanyar-se els jueus perquè pensava que la comunitat jueva exercia influència sobre el poder de decisió de Rússia i EUA. També temia que AL,l’adversari, s’avancés.
- Hayyim Weizmann tenia nombroses relacions en el Govern Britànic i va aconseguir introduir la idea sionista a l’escena política.
- Interès Gb al voltant del Canal de Suez, que li obria camí cap a les Índies

Acollida amb gran alegria pels sionistes per la possibilitat que una potència de primera línia regnés a Palestina després d’acabar amb els otomans. Però a finals de1917 encara estava sota domini otomà i els termes de la declaració no contenien cap compromía efectiu, però sí que contemplava l’obligació de no atemptar contra els drets de les comunitats no jueves. Tampoc s’havia definit el territori per la pàtria jueva.

El mandat
Després de la 1GM, els otomans van perdre el seu imperi i Palestina va passar a dominació britànica. El mètode del mandatsubstituïa el de les colònies. I l’objectiu era instaurar una estructura que conduís a la creació d’Estats independents. El Pròxim orient va ser dividit entre FR (Síria i Líban) i GB (Israel, Jordània i Iraq).
Amb la Carta del mandat Gb es comprometia a honorar la declaració de Balfour i crear les condicions per aconseguir una pàtria jueva.

Els disturbis de 1920-1921
Primers conflictes nacionalsentre jueus i àrabs a Tel Hai (colònia aïllada que va ser blanc d’atacs continus) i Jerusalem (on, a partir de falsos rumors que els jueus es volien apoderar dels llocs sants musulmans, la gentada va atacar els jueus). Aquests esdeveniments van propiciar la creació d’una organització de defensa de la pàtria jueva, la Haganah, per l’elevat nombre de víctimes i el sentiment d’impotència de la pàtriajueva, l’immobilisme de la policia britànica i l’indulgència envers els amotinats.

Llibre blanc de Churchill (1922): document en què exposava les posicions britàniques referents a Palestina. Reiterava els compromisos de la declaració de Balfour i reconeixia els drets dels jueus a Israel, però posava límits a les promeses als jueus (reducció de la superfície promesa, limitació del nombre de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen conflicto israel
  • Conflicto Israel
  • Conflicto Entre Israel y Palestina
  • Conflicto Israel y Palestina
  • Conflicto Israel Y Palestina
  • Conflicto territorial entre israel y palestina
  • Conflicto Israel Palestina, Ensayo
  • conflicto actual Israel-Palestina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS