història

Páginas: 10 (2325 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2014
CONTEXT

Al 1875 Restauració borbònica: tornada al tro dels borbons Alfons XII, fill d’Isabel II. Aquest regnat s’acaba amb la Revolució de 1868, fins al 1875 s’estableix una nova Monarquia i la Primera República, que va durar un any.

La restauració borbònica durarà fins el 1923, en aquesta època hi ha el moviment obrer i el catalanisme polític (sistema polític canovista).

(1923-1930):Hi havia tant de desordre social i polític que hi va haver la Dictadura de Primo de Rivera, amb la qual gran part de la societat va simpatitzar. Va ser la única dictadura en què el dictador va dimitir.

(1930-1931): Hi ha la 2a República espanyola. Al 1936 esclata la Guerra Civil, que dura fins el 1939. Del 39 al 1975 s’esdevé el Franquisme, i del 1975 fins els anys 80 hi ha transició política.LA CONSTRUCCIÓ DE L’ESTAT LIBERAL


La constitució de l’Estat liberal comença a partir de la mort de Feran VII durant el regnat d’Isabel II. Uns exemples d’aquesta construcció és la desvinculació de les terres (es converteixen en un bé), és a dir, es poden vendre i comprar per els de la noblesa. També es fan grans subastes de propietats de l’esglèsia (desamortitzacions). Aquestes tambétenen altres causes, ja que al segle XIX l’Estat tenia molts deutes, i per tant les subastes donaven diners a un estat molt pobre.

Del regnat d’Isabel II prové també la divisió territorial que encara podem veure (per provincies). Això assegurava un Estat centralista, és a dir, que des de madrid es donen les ordres als governadors civils de cada provincia, cosa que era oposada als carlins. Aquestaidea centralista la comparteixen moderats i progressistes (els dos són liberals).

Tot estat liberal ha de tenir una constitució.
 1937 constitució progressista
 1847 constitució moderada
 1855 constitució progressista
S’engega un període constitucionalista on les constitucions van canviant d’acord amb el “color” del govern. Pot canviar el tipus de sufragi, la sobirania i el conjunt dedrets. El tipus de sufragi podia ser: censatari (restringit) i universal. El sufragi restringit va suposar la fi del regnat d’Isabel II, ja que eren molts pocs els que podien votar. La subirania podia ser compartida o nacional.

Una altra particularitat de la construcció és el pes enorme de l’exèrcit a la política, ja que després de sortir d’unes guerres carlines i la guerra del francès es creenuna mena de mentalitats militars. El pes de l’exèrcit provoca nombrosos pronunciaments, que són cops d’Estat en els que bàsicament es canvia el govern o la tipologia d’aquest, s’alternava el poder entre progressistes i moderats.

Del 1833 al 1868 es forma l’Estat liberal. Acaben amb l’Antic règim, és a dir, eliminen les diferències legals entre els ciutadans i hi ha llibertat econòmica. Començael capitalisme i a partir del 1833 hi ha dues corrents: els progressistes i els moderats, aquests últims dominen la major part del regnat d’Isabel II, i els progressistes representen l’ala més avançada del liberalisme durant aquests períodes: (1835-1837) i (1854-1856). Els demòcrates van aparèixer al 1849 (Partit demòcrata) i defensaven la participació de tot el poble.

 Diferències entresmoderats i progressistes:
Els moderats formaven part de la burgesia més adinerada i grans propietaris agraris i financers, volien subirania compartida, menys reconeixement del règim de llibertats que els progressistes i sufragi censatari. Els progressistes formaven part de la petita i mitjana burgesia, volien subirania nacional i sufragi censatari però no tan restrictiu.

Últim períodedel regnat d’Isabel II
1856------------------------------------------------1868
 Alternància del poder entre moderats i unionistes:
Els unionistes van aparèixer entremig dels moderats i els progressistes. Va aparèixer la Unió Liberal, un grup liderat per O’Donell.
El període en què els unionistes tenen el poder (1858-1863) és el més prosper de l’època, bones collites, extensió comercial,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS