Història

Páginas: 9 (2158 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2014
Divisió de poders: A la revolució liberal es demanava la divisió de poders. Tres poders, polític, judicial i econòmic (...)


Guerra del francès: la guerra del francès es va iniciar el 2 de Maig de 1808, que va provocar una rebel·lió popular en contra de les tropes franceses que estaven ocupant el territori. Aquest aixecament es va produir a Madrid, encara que va seguir d’exemple a moltsaltres llocs. La guerra va constar de tres fases:

Resistència popular conta la invasió (1808). Es van crear juntes(òrgan de poder sorgit per iniciativa popular) locals davant del buit del poder. Mentrestant, grups de patriotes (s’oposaven al monarca francès, Josep Bonaparte) es van organitzar en guerrilles (grup autònom format per voluntaris armats que assetgen l’enemic. Actuen sobre un terrenyque coneixen, amb el suport de la població, refusen el combat obert i la seva funció és minar la moral de l’enemic i fer-li molt difícil el control efectiu del territori). Al 1808 també és va crear la Junta Suprema de Catalunya que va coordinar la formació de sometents (organització civil de gent armada, separada de l’exèrcit per la defensa del territori en temps de conflicte bèl·lic), quederrotaven als francesos a la batalla del Bruc. També es produí una altre victòria Espanyola a Bailén.
Ofensiva francesa (1808-1812): Napoleó va decidir intervenir personalment a Espanya davant la situació. Les tropes franceses van ocupar la major part del territori espanyol. Moltes ciutats es van negar a rendir-se, fet que va comportar grans setges (bloqueig militar d’una ciutat que es produeix quan unexèrcit atacant no la pot controlar amb facilitat i aquesta no es vol rendir)
Victòries angloespanyoles(1812-1814): l’any 1812 la guerra va fer un gir, la guerra que mantenien França contra Rússia va obligar a Napoleó a desplaçar la major part del seu exèrcit aquell país. A més, l’ajuda de tropes britàniques va ser decisiva per derrotar a l’exèrcit francès. Un any després es va signar el tractatde Valençay on deia que Ferran VII recuperava el tro i Napoleó retiraria les seves tropes d’Espanya.

Corts de cadis: A Espanya es va crear la Junta Suprema Central, per organitzar un govern representatiu. L’any 1810 es va convocar una reunió de Corts a Cadis, l’única ciutat Espanyola que no estava ocupada per l’exèrcit francès. La majoria de diputats que van assistir a les reunions erenliberals, encara que hi havia alguna minoria absolutista que volien el retorn de Ferran VII i eren de tota Espanya. A la primera reunió es va decidir que els reunits eren la representació de tots els espanyols (sobirania nacional). Van redactar una constitució aprovada al 1812, reflectia: sobirania nacional, divisió de poders, sufragi universal masculí i una declaració àmplia de drets (principis bàsicsdel liberalisme). Aquesta constitució era molt avançada per aquella època, va marcar l’inici del constitucionalisme liberal espanyol. També van aprovar lleis per abolir l’antic règim, van ser suprimits els gremis, la tortura, la inquisició, i el règim senyorial, i es va reconèixer la llibertat de premsa, d’indústria i de comerç i la igualtat dels espanyols davant de la llei i els impostos.CONSTITUCIÓ 1812

SOBIRANIA IDEOLOGIA PODERS SUFRAGI . DRETS RELACIONS ESGLÉSIA-ESTAT

Nacional Progressista Executiu: Rei+ministres Universal
.Legislatiu: Corts unicamerals masculí i
. Individuals: impremta, Judicial: Tribunals. Indirecte
. propietat, inviolabilitat del
. domicili igualtat davant la llei. Estat confessional (catolicisme: religió oficial)

Causes de la independència de les colònies: El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS