història

Páginas: 3 (580 palabras) Publicado: 6 de junio de 2015
TEMA 9: DEMOCRÀCIES I TOTALITARISMES (1918-1939)

Feixista, extrema dreta, Itàlia (1922)
Nazi, extrema esquerra, Alemanya (1933)
Comunisme, extrema esquerra

QUÈ ÉS EL FEIXISME? (LA ITÀLIA FEIXISTA1922-1939)

· Extrema dreta totalitarista, el va inventar Mussolini (vol reconstruir l'imperi romà). Gent para-militar.

El terme feixisme fa referència al model polític que va tenir la primeraexpressió a la Itàlia i a l'Alemanya d'entreguerres. Amb el temps, ha agafat un sentit més ampli que designa una reacció violenta i autoritària contra l'expansió del principi d'igualtat entre els ciutadans(democràcia i socialisme). Recolza en aquests principis:

·El nacionalisme exacerbat, amb un component racista, que defensa la preservació i exalçament de la raça com a factor cohesionador bàsic pergarantir la unitat nacional. Es justifica l'eliminació d'altres grups o pobles i el dret a expandir-se territorialment per mitjà d'una política militarista i imperialista

·L'exalçament de l'Estat perdamunt dels drets i de les llibertats, que estan subordinats als interessos de l'Estat.

·El rebuig del liberalisme i de la democràcia (no al marxisme). Nega el principi d'igualtat entre tots elsciutadans, la sobirania popular i el sufragi. No tolera la separació de poders; rebutja el parlamentarisme i anul·la qualsevol oposició. Defensa una concepció antiigualitària de la societat en la qualdominen les elits i els escollits.

· El culte al líder (Duce, Führer). El feixisme exalça la figura d'un líder carismàtic que concentra tots els poders en la seva persona, encara l'Estat i és el capdel partit únic. A l'entorn del líder, es desenvolupa una mística del poder personal que s'envolta d'un aparell de propaganda i d'una escenografia grandiloqüent (grans desfiades).

· El feixisme s'oposaa la tradició racionalista i materialista, adopta posicions de desconfiança en la raó i, a més, exalça els elements irracionals de la conducta humana (el fanatisme, l'obediència cega...) D'altra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS