Hist11

Páginas: 2 (365 palabras) Publicado: 17 de marzo de 2015
1. Proclamació de la Segona República i el període constituent.

L'abril d 1931 ls forces polítiques i l'opinió publica era conscient q ls eleccions municipals esdevindrien plebiscit sobre lacontinuitat d la monarquia. El triomf d republicans i d'esquerres podria comportar un tomb contundent en la situació política, fins al punt d donar pas a la PROCLAMACIÓ D LA 2A REPÚBLICA.

1.1. Eleccionsd'abril i govern provisional

-12 d'abril d 1931 s van celebrar eleccions municipals q van tnir 1 elevada participació. A ls grans ciutats i nuclis industrials s van imposar els partits q s'haviencoalitzat n el Pacte de Sant Sebastià (republicans, nacionalistes i socialistes).

Malgrat que el nombre de regidors monàrquics era superior es va evindenciar el fet q la immensa majoria apostava per uncanvi de règim.

-14 d'abril els regidors electes d'Eibar guipuscua van ser els primers en proclamar la Segona República i al llarg del dia ho van anar fent els regidors de diferents ciutats mentre quela població sortia el carrer per celebrar-ho de manera pacífica.
Alfons XIII va renunciar a la potestat reial i va marxar a l'exili. A Madrid els representats del Pacte de SAnt Sebastià van formar ungovern provisional que va ver-se càrrec del poder i es va proclamar la Segona República Espanyola oficialment.

A CATALUNYA
El triomf de les candidatures republicanes i d'esquerres havia estataclaparador.
La Lliga prèn la supremacia i el gran vencedor és Esquerra Republicana de Catalunya. Conscients d'aquest suport, el mateix 14 d'abril Lluís Companys proclama la República des del balcó del'Ajuntament de Barcelona.

Poques hores més tard Macià proclama la República Catalana integrada en una Federació de Repúbliques Ibèriques.  Aquesta iniciativa provoca un conflicte amb el govern provisionalde la República,  perquè els acords de Sant Sebastià fixaven la descentralització de l'estat i la manera com s'articularen les diferents nacionalitats serien establerts per la Constitució.

Una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS