Historia 2n batx

Páginas: 10 (2441 palabras) Publicado: 5 de junio de 2013
1.EL RÈGIM DICTATORIAL El franquisme es caracteritzava per:
Totalitarisme- dictadura inspirada en el model feixista italià i alemany que va suprimir la Constitució del 1931 i permetent, només, l’existència d’unpartit i sindicat oficial únics.
Cabdillisme- Franco, que era Caudillo d’Espanya, concentrava tots els poders.
Concepció unitarista i centralista- es van abolir els estatuts d’autonomia i es va fomentar l’espanyolització.
Repressió de l’oposició- es va crear un aparell legislatiu i institucional encarregat d’eliminar els opositors.
Control dels mitjans de comunicació- van ser censurats iutilitzats per a la propaganda franquista.
Els tres grans pilars institucionals de la dictadura van ser l’exèrcit, el partit únic i l’Església Catòlica. L’exèrcit va ser el suport més destacat del règim i va participar activament en el poder. EL partit únic va ser Falange Española Tradicionalista y de la Jons que va constituir organitzacions per a tenir suport social (Frente de Juventudes:adoctrinament del jovent, Sección Femenina: formació de la dona en sentit cristià i nacionalsindicalista, Sindicato Español Universitario: control polític dels universitaris, Central Nacional Sindicalista: patrons i treballadors). L’Esglèsia Catòlica va tenir un paper destacat en el règim franquista que es definia com un Estat confessional catòlic.
La dictadura va comptar amb el suport de les elitseconòmiques i socials i de propietaris agrícoles que havien fet costat a la insurrecció. La classe mitjana es va convertir en passiva i apolítica (acceptació oportunista del franquisme), les classes populars es van mantenir en passivitat i silenci a causa de la por. Els treballadors van ser els primers opositors i van protagonitzar mobilitzacions.
La Catalunya franquista va estar integrada perindustrials, propietaris agraris, grans comerciants i financers i la militància de Falange no era gaire abundant. El personal polític va ser designat des del poder i de fidelitat al règim (falangistes, excombatens, militants d’extrema dreta, lerouxistes i conservadors) que només ocupaven llocs polítics secundaris ja que les principals autoritats eren persones de fora de Catalunya.
Van existir diversosgrups que formaven el Movimiento Nacional: grups que havien donat suport a la rebel·lió del 1936 (falangistes, carlins, ultracatòlics i monàrquics). falangisme i nacionalsindicalisme a la primera etapa del franquisme.
La derrota del 1945 va fer agumentar la presència de grups catòlics al govern  “democràcia orgànica” (nacionalcatolicisme).

2. UNA REPRESSIÓ INSTITUCIONALITZADA
Per a imposar elfranquisme es volia destruir tots els contraris al règim: republicans, socialistes, comunistes, maçons i catalanistes. Es va procedir a la institucionalització de la repressió i es van crear lleis i organismes per dur-la a terme com la Llei de responsabilitats (1939) que consistia en la depuració de qui havia col·laborat amb la República, i la Llei de repressió del comunisme i de la maçoneria(1940). L’any 1936 es va crear el Tribunal d’Ordre Públic una jurisdicció civil dedicada als delictes polítics. Els primers anys de la postguerra molts casos van ser jutjats en consells de guerra i van resultar amb un gran nombre de persones executades i empresonades. Alguns reclusos van ser enviats als batallons de treballadors, dedicats a la realització d’obres de reconstrucció. Tot això vaprovocar que fos un temps de por i de silenci i que tingués lloc una despolitització forçada. A més, va tenir lloc un procés de confiscació i espoli del patrimoni del vençuts en què es van confiscar les propietats dels exiliats i polítics republicans. Els béns dels partits, sindicats, associacions i entitats republicans van passar al patrimoni de les institucions del règim. Es va dur a terme una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Qüestions de microbiologia (2n BATX)
  • Pató 2n batx
  • helenisme 2n batx
  • Bacteris 2n batx
  • geografia 2n batx
  • Resumen Historia 2n Batx Tema 11 i 12 (catalàn)
  • Tems 8 Kimica 2N Batx
  • Guía Para Tr 2N Batx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS