historia catalunya

Páginas: 15 (3725 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2014
Antoni de Capmany Historiador i polític català. Va oposar-se a l’ocupació francesa i va ser diputat liberal a les Corts de Cadis
Mariana Pineda Acusada de defensar la causa liberal va ser executada el 1831
Pronunciament Aixecament militar liberal contra l’absolutisme. Un militar liberal es declarava a favor de la Constitució, esclataven revoltes principalment a les ciutats per tal de forçarun canvi polític. Van ser constants les intervencions de l’exèrcit en la política espanyola al llarg del segle XIX, el penúltim va ser el fracassat del general Franco i l’últim del segle XX, el 23F, el d'Antonio Tejero
Liberalisme Doctrina política que es va anar elaborant al llarg delssegles XVIII i XIX que partia dels principis de la llibertat individual i econòmica, de la igualtat delsciutadans davant la llei, de la divisió de poders i de la consolidació d’un Estat de dret garantit per una constitució.
Guerrilla Forces que es van enfrontar a l’exèrcit napoleònic sense tenir una estructura militar. Milícies, miquelets i sometents, bons coneixedors del territori van fer impossible a l’exèrcit francès el control del país. Aquesta denominació ha passat de l’espanyol a la majoriad’idiomes per tal de referir-se a aquestes forces irregulars.
Quintes L’exèrcit havia esdevingut obligatori i afectava a una cinquena part de tots els joves en edat militar, entre els 20 i 30 anys. Les classes benestants es podien lliurar del servei militar mitjançant una pagament en metàl•lic a l’Estat, o pagant a un altre soldat i ser substituïts
Sufragi censatari Limita el dret de vot a unaminoria posseïdora d’un determinat nivell de renda, exclusivament masculí.
Federalisme Pensament polític que defensa un sistema de pactes entre pobles, nacions o Estats per formar una unitat política més àmplia, la qual ha d'integrar les particularitats dels grups humans que pacten la seva federació
Simón Bolivar Va ser un dels grans líders de la independència de les colònies espanyoles a Amèrica.Cantonalisme Moviment polític que aspirava a la independència total de cada municipi, també s’utilitza de manera pejorativa per definir l’excessiu relaxament del poder de l’estat central.
Catalanisme políticTransformació del moviment catalanista cultural en doctrines i partits amb voluntat d’intervenir en l’administració pública des de la sensibilitat d’identitat nacional catalana
. RenaixençaMoviment cultural que va sorgir a la dècada dels 30 del segle XIX a Catalunya caracteritzat principalment per la voluntat de la recuperació literària de la llengua catalana. Se sol datar l’inici del moviment el 1833 amb la publicació al diari El Vapor de la coneguda oda a la Pàtria de Bonaventura Carles Aribau.
Fur Norma jurídica d'origen consuetudinari o per concessió sobirana que recull eldret vigent en una localitat o territori.
Carlisme Moviment antiliberal espanyol que va agrupar les forces de la dreta catòlica i absolutista al voltant de la causa dinàstica d’una branca dels Borbons d’Espanya, en concret a partir del germà de Ferran VII que es deia Carles-Maria Isidre de Borbó (d’aquí el nom del moviment).
Francesc Milans del Bosch Militar que es va oposar a l’absolutisme deFerran VII, amb el suport d’una part de la burgesia catalana, però el seu cop militar no va triomfar i va ser desterrat a Cartagena juntament amb el general de Lacy.
Absolutisme Forma política en què la persona que governava, normalment un monarca, no tenia cap limitació de tipus jurídic en l’exercici del poder.
Proteccionisme En altres països europeus,entre ells Espanya, la burgesia industrialho era, per a defensar-se de l’aclaparadora competència dels productes anglesos. Des de la Restauració (1874) fins al nostre ingrés al Mercat Comú (1986) aquest s’ha mantingut.
Anarquisme Doctrina política apareguda al segle XIX caracteritzada pel rebuig de qualsevol autoritat o poder polític dins de la societat.
Propugnava una societat sense autoritat política ni propietat privada....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de Catalunya
  • causes politiques catalunya historia
  • Historia represion a catalunya
  • Historia De Catalunya 600
  • Cronologia Historia De Catalunya
  • TEMA 6 LA HISTORIA DE CATALUNYA EN ETAPES
  • historia catalunya
  • Historia de Catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS