Historia De Catalunya

Páginas: 3 (505 palabras) Publicado: 23 de octubre de 2011
El 14 d´abril de 1931 el president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, va proclamar la República Catalana dintre d´un Estat confederal espanyol. Les idees republicanes de canvinecessitaven el suport de tots el ciutadans catalans, fins i tot amb la seva vida. Tots aquells que estigueren en contra de l´ ideal de la República Catalana serien considerats traïdors a Catalunya. Amb larepública es vol iniciar una nova etapa amb sufragi universal, on les dones tingueren els mateixos drets que els homes dintre i fora el matrimoni. Amb aquesta proclamació Catalunya vol ser unarepública dintre de l´ estat espanyol o de pobles d´Espanya amb els quals vol tenir una bona relació.

No. El president Macià proclama una república dintre d´un estat federal ibèric o espanyol que esfonamenta en el respecte amb els altres pobles d´Espanya i la no interferència en política interna catalana des de Madrid.

En “Llei sobre la capacitat de la dona i els cònjuges (19 de juny de 1934)“ la dona comença a tenir els mateixos drets que el seu marit per primera vegada amb unes excepcions com viudetat i edat per casar-se. El matrimoni ja no suposava vassallatge al seu marit, aquestapodia reclamar el divorci. Va ser un pas molt important per que per primera vegada tenia vot polític i veu davant les instàncies judicials, no calia que fos el seu marit en la seva representació ambtots els problemes si els interessos no eren els mateixos i podia emprendre negocis i activitats que tingueren relació amb el patrimoni familiar. També podia anar la dona a la justícia per reclamarcontra el seu marit. La dona podia treballar fora de casa i no estar tot el dia esperant al seu marit.

L´ any 1934 va ser l´ any dels canvis a les lleis en els drets de les dones. Si comparem“Llei sobre la capacitat de la dona i els cònjuges (19 de juny de 1934) “ amb “ Fragment del Codi Civil aplicat a tot l'Estat espanyol abans de l'any 1931 “ podem veure els diferents canvis on la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de Catalunya
  • causes politiques catalunya historia
  • Historia represion a catalunya
  • Historia De Catalunya 600
  • Cronologia Historia De Catalunya
  • TEMA 6 LA HISTORIA DE CATALUNYA EN ETAPES
  • historia catalunya
  • Historia de Catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS