Historia de catalunya

Páginas: 38 (9498 palabras) Publicado: 28 de enero de 2014
Historia de Catalunya

1901
Catalunya. Vaga General del tèxtil a les comarques del Ter i Fresser i locaut patronal, que acaben desarticulant els sindicats fabrils.

1901, agost
Barcelona. Francesc Ferrer i Guàrdia funda l’Escola Moderna, per propagar un ensenyament laic i racionalista.

1901, octubre
Madrid. Se celebra el 2on congrés de la Federació Regional de Societats de Resistència(FRSR). Hi assisteixen 51 delegats representant uns 75.000 treballadors. .

1902, febrerFragment del quadre de Ramon Casas "La Càrrega"
Barcelona. El dia 14 s'anuncia l'inici de la Vaga General. Ja estaven en vaga els metal·lúrgics (els impulsors de la vaga), els carreters i els forners. El dia 17 Barcelona estava paralitzada i es produeixen greus enfrontaments entre la guàrdia civil i elsmanifestats que provoquen 12 morts i centenars de ferits. El govern respongué amb l'estat de guerra, el tancament dels locals de les societats obreres i l'empresonament de més de 300 dirigents sindicals. Però la vaga es va estendre a Reus, Sabadell, Sants, Tarragona, Terrassa. La UGT s'hi va mantenir al marge, amb la qual cosa quedà restringida a Catalunya. La vaga fou un fracàs i el dia 24 els obrersque no estaven empresonats, tornaren capcots a la feina.

1902, maig
Madrid. El dia 14 s'obren les sessions del VII congrés de la UGT. Hi assisteixen 93 delegats de 193 seccions que representen a 34.410 afiliats de 46 localitats. La UGT emprenia una progressiva expansió. El març de 1902 tenia 32.779 afiliats enquadrats en 226 seccions (2275 afiliats i 15 seccions a Catalunya) i l’octubred'aquest mateix any 40.087 afiliats i 251 seccions. Pablo Iglesias va ser reelegit president de la UGT i Antonio García Quejido, secretari.

1902
Santiago de Compostela. Se celebra un Congrés d'Associacions Catòlico-Obreres, plantejant-se petites reivindicacions específicament obreres, que no van ser recollides en les conclusions finals.

1903
Catalunya. Durant els primers mesos de l'any esprodueixen un seguit de grans vagues: a Reus 7 dies de vaga general, a Barcelona vaga dels descarregadors del moll, la dels carreters i el mes de juny la dels paletes i picapedrers. La majoria van representar un fracàs pel moviment obrer i l'abandó dels afiliats desarborà les societats de resistència del Principat.

1903, març
Barcelona. Un grup de 14 dependents catalanistes s'organitzen perconstituir el Centre Autonomista del Comerç i la Indústria (CADCI), que fou fins l'any 1910 una societat cultural, educativa i mutual. Aquest any, el 1910, es constituí dins del CADCI la Secció de Treball, que fou un veritable revulsiu per a l'entitat i pels treballadors mercantil de Catalunya. El primer President fou Carles Font i Rovira.

1903, maig
Madrid. Del dia 14 al 16 se celebra el tercercongrés de la FRSR. Hi van assistir 30 delegats representant prop de 100 societats d'Alcoi, Barcelona, Girona, Grazalema (Cádiz), La Unión (Múrcia), Los Barrios (Cádiz), Madrid, Málaga, Morón de la Frontera (Sevilla), Puerto Real, Sant Feliu de Guíxols, Santander, Saragossa, Sevilla, Terrassa i Vizcaya.

1903, agost
Badalona. Els obrers tèxtil impertèrrits a les conseqüències de les vagues del1901-1902 i principis del 1903, i conscients que la força dels treballadors està en la seva unió, tornen a organitzar-se. Dels 15 al 17 d'agost es convoca i se celebra a Badalona un congrés obrer del tèxtil de Catalunya, constituint la Federació de l'Art Fabril de Catalunya, amb la voluntat d'estendre l'organització a la resta de l'Estat. Hi van assistir representants de Badalona, Barcelona, Calella,Mataró, Roda de Ter, Sabadell, Sant Hipòlit de Voltregà, Terrassa i Valls. Formaven part del Comitè Central de la Federació Pere Mestres, president. Joan Vidal Sariera, vicepresident. Manuel Torres, secretari i Jaume Badía, vicesecretari.

1904, maig
Sevilla. Del dia 15 al 18 se celebra el 4rt congrés de la Federació Regional de Societats de Resistència, però la desarticulació del moviment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de Catalunya
  • causes politiques catalunya historia
  • Historia represion a catalunya
  • Historia De Catalunya 600
  • Cronologia Historia De Catalunya
  • TEMA 6 LA HISTORIA DE CATALUNYA EN ETAPES
  • historia catalunya
  • Historia de Catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS