Historia de Catalunya

Páginas: 5 (1194 palabras) Publicado: 5 de febrero de 2015
Ressenya

Aquest llibre de Toni Soler, Història de Catalunya: Modèstia a part en un llibre de la editorial Columna i de la col·lecció Columnas Librerias escrit al 1998.
L’autor, Toni Soler i Guasch va néixer a Figueres al 1965. És llicenciat en historia i és un reconegut periodista i productor de televisió el qual a dut a terme programes com Polònia i Crackòvia a TV3. Va impulsar el diari Araal 2010 on encara hi escriu regularment, a part de col·laborar en altres diaris com La Vanguardia. Com autor ha escrit obres com L’ultima carta de Companys al 2009 o aquesta Història de Catalunya: Modèstia a part i d’altres. També ha escrit guions de pel·lícules, com 14 d’abril: Macià contra Companys a part de fer de director i de presentador de televisió.
En aquest llibre, Toni Soler el quepretén és explicar d’una forma resumida però clara la història de Catalunya explicant els fets més significatius i ajudant a entendre la història amb un to d’humor en tot moment com a eina literària. El que pretén és que els lectors es sentin incitats a aprofundir en el passat de Catalunya.
Aquesta part del llibre escollida fa un recorregut en la història de Catalunya des de 1714 fins a 1992aproximadament en la que ens explica des de la Guerra de Successió i la caiguda de Catalunya fins al regnat de Joan Carles I a la mort de Franco (1975), passant per fets molt importants del nostre pas de la història com poden ser l’efecte de l’entrada de Napoleó a Espanya i la conseqüent annexió de Catalunya a França, i la formació de la República catalana.
Personalment, opino que és un text forçadivertit el qual he trobat molt amè per llegir. És un llibre una mica descarat pel to d’humor que utilitza tot i que també és molt seriós. Trobo que és bastant subjectiu ja que l’autor fa comentaries en els que no amaga la seva opinió. A més, es una obra molt aclaridora a causa de les comparacions dels esdeveniments passats amb els de l’actualitat. En conclusió, crec que és un llibre el qual tothomhauria de llegir per tal d’assabentar-se d’una manera sintetitzada i divertida de la història de Catalunya.
Fets importants
Al setembre de 1714, Catalunya va ser derrotada a causa de la Guerra de Successió. Es va crear el Decret de Nova Planta el qual posava les lleis de castellà a Catalunya, per tant, la llengua catalana va ser prohibida en àmbit públic.
Després d’aquest fet, Catalunya va veureque l’única solució era treballar per tenir un millor reconeixement econòmic i ho van aconseguir amb algunes millores en el comerç.
Catalunya prosperava fins que Napoleó entre a Espanya, es creen una sèrie de revoltes i Catalunya és annexada a França al 1812. Quan napoleó és derrotat i puja al torn Ferran VII que elimina tota manifestació liberal. Amb la seva mort, La seva filla Isabel II,menor d’edat, puja al poder. Però la seva mare Maria Cristina és anomenada regent. Es crea un govern liberal en el qual hi ha una alternança entre governs moderats i progressistes. Catalunya vol crear una república i comença a haver signes de catalanisme. Aquest va anar avançant i apuntava a que fos un nou eix a la vida política.
Al 1895 va haver una revolta independentista, però, la crisi de Cuba vaser un cop per la economia catalana. Es van crear la Mancomunitat i la Lliga Regionalista, volien un estatut d’autonomia i modernitzar Espanya. Va haver una sèrie de revoltes i finalment, al 1923 apareix la dictadura de Primo de Rivera en la que es prohibeix el català i hi ha una gran repressió.
Al final d’aquesta dictadura s’estableix una república espanyola. Catalunya també ho vols serautònomament i arriba a un acord amb Madrid i la república catalana passa a ser la generalitat de Catalunya.
Hi ha una guerra civil a Espanya i la república i la generalitat s’afebleixen, hi ha una gran repressió a Catalunya. Amb el final d’aquesta puja al poder el dictador Franco el qual imposa més repressions als catalans en forma de prohibicions, per exemple del llenguatge català, i persecucions....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • causes politiques catalunya historia
  • Historia represion a catalunya
  • Historia De Catalunya 600
  • Cronologia Historia De Catalunya
  • TEMA 6 LA HISTORIA DE CATALUNYA EN ETAPES
  • historia catalunya
  • Historia de Catalunya
  • historia catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS