Historia de españa reyes católicos

Páginas: 16 (3786 palabras) Publicado: 14 de junio de 2013
TEMA 2: ELS REIS CATÒLICS I ELS HABSBURG

1. LA CREACIÓ DE L’ESTAT MODERN
1.1. La unió dinàstica
La creació de l’estat modern s’inicia a Espanya amb els Reis Catòlics, ja que abans no existia Espanya tal qual ja que hi havia diferents regnes (R. de Navarra, R. De Granada...) com si fossin països diferents.
El matrimoni d’Isabel de Castella i de Ferran d’Aragó el 1469, hereus de les duescorones més importants de la Península va donar origen a un nou ens polític: la monarquia hispànica. L’any 1479, Ferran es proclama rei d’Aragó (quan el seu pare va morir) i aquest mateix any, Isabel guanya la guerra en que es trobava Castella i es proclama reina de Castella. En aquest moment es crea la unió dinàstica, segons la qual, cada regne va continuar regint-se de les seves pròpies lleis iinstitucions, configurant-se un estat plurinacional (Castella i Aragó) i no unitari, que només tenien en comú una mateixa monarquia.
Les lleis, la moneda, les institucions i les Corts de cada regne es van mantenir diferenciades i les fronteres entre els diferents territoris obligaven al pagament de drets sobre mercaderies.
Les diferències territorials, demogràfiques i econòmiques a favor deCastella va originar una castellanització sobre la corona aragonesa al llarg dels segles XVI-XVII.

1.2. L’expansió territorial
Una vegada unides les dues corones, es va dur a terme la unificació territorial dels regnes hispànics per consolidar un estat fort que pogués expandir-se fora de la Península.
El primer objectiu d’aquesta expansió era el regne de Granada. Castella amb ajuda aragonesa vaaconseguir annexionar el regne de Granada l’any 1492. Els reis catòlics varen permetre als musulmans la seva religió, llengua i política.
Ferran, sent regent de Castella (ja que Isabel havia mort), va incorporar Navarra al regne de Castella l’any 1515. Navarra no s’incorpora a Castella com una província, sinó con un regne ja que va conservar la seva autonomia i les seves institucions.
A més, elsreis catòlics varen dedicar grans esforços a la política exterior. Els interessos de Castella varen estar orientats cap a l’Atlàntic, mentre que Aragó ho va fer cap al Mediterrani. Em primer lloc van fer una intensa política matrimonial, mitjançant la formalització d’aliances matrimonials amb diferents regnes europeus.

A través de la intervenció militar, els reis catòlics també varen conquerirterritoris. L’habilitat diplomàtica de Ferran, van permetre la recuperació dels territoris de Rosselló i Cerdanya, que Joan II (pare de Ferran) que va cedir a França amb el tractat de Barcelona el 1493. A més, hi va haver una guerra a Itàlia amb França (enemistat Espanya-França, ja que tenen els mateixos interessos territorials) pel domini de Nàpols, governat per Ferran I de Nàpols (parent deFerran), on França va ser derrotada i Nàpols es va incorporar a la Corona d’Aragó el 1504.
Els reis Catòlics també varen ocupar punts estratègics a la costa Africana per evitar i controlar la pirateria i evangelitzar el nord d’Africa.
El 1496, es va completar la ocupació de les Illes Canàries per part dels Castellans amb la conquesta de Tenerife. Aquestes illes, també les volien conquerir elsportuguesos, per aquesta raó, Espanya i Portugal es varen repartir les illes que hi havia per l’Atlàntic.


1.3. El reforçament del poder reial. Les institucions
Els reis catòlics varen crear l’estat modern a través de la creació d’una sèrie d’institucions, ja que els monarques coincidien en la necessitat d’imposar la seva autoritat a la noblesa i el clero, ja que durant la baixa edat mitjana,aquests s’havien revoltat el poder reial.
Primer, van vèncer per les armes a la noblesa i els grans senyors eclesiàstics i van imposar la seva autonomia. Desprès, van recuperar part del patrimoni reial, malgrat que van acceptar garantir a l’aristocràcia i a l’Església el seu poder i la seva influència a canvi de la seva submissió política. Van consolidar els privilegis jurisdiccionals de nobles i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La España de los Reyes Católicos
  • La España de lo Reyes Católicos
  • Historia Epoca De Lso Reyes Catolicos
  • LOS REYES CATÓLICOS
  • la formacion de españa de los reyes catolicos
  • España y Los Reyes Catolicos
  • LA ESPAÑA DE LOS REYES CATÓLICOS
  • Historia de España. Las raíces históricas de España y de los Reyes Católicos a los Austrias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS