Historia de Espanya i Catalunya. La Segona República

Páginas: 23 (5705 palabras) Publicado: 29 de enero de 2014
HISTÒRIA D’ESPANYA
La segona República i la Catalunya Autònoma (1931 – 1936)








1.- de la monarquia a la república
1.A.- Els elements del canvi de règim
1. La debilitat dels governs del general Berenguer (que substitueix a Primo de Ribera) i el d’Aznar.
2. El pacte de Sant Sebastià (1930) que era una entesa de republicans, socialistes i catalanistes d’esquerres per tal deconstruir un comitè revolucionari de preparació per a la República, i també es va reconèixer el dret a l’autonomia de Catalunya, Galícia i el País Basc.
3. El fracàs de la insurrecció militar de Jaca (al desembre de 1930). Aquest aixecament va ser dirigit pels capitans Galán i García Hernàndez i, finalment, va fracasar perquè havia estat mal preparada. De resultes del fracàs, aquests dos màximsrepresentants de l’aixecament foren afussellats.
4. El règim monàrquic d’Alfons XIII per donar sortida a la crisi política van convocar eleccions municipals per així tornar la normalitat política
1.B.- Eleccions municipals
El 12 d’Abril de 1931 és quan es van celebrar les eleccions municipals. Aquestes foren considerades, tot i ser eleccions municipals, un plebiscit o referèndum a favor de larepública. Aquestes, van tenir una elevada participació dels espanyols. Els partits del pacte de Sant Sebastià (republicans, socialistes i catalanistes d’esquerra) van construir una coalició per tal de presentar-se de manera unida a les eleccions.
Malgrat que els republicans malgrat que no guanyen, es van imposar a les grans ciutats i a la majoria dels nuclis industrials. El nombre de regidorsmonàrquics era superior en el conjunt del país però, els resultats electorals van evidenciar que una bona part dels elector havien apostat per un canvi de règim.
Des d’un punt de vista quantitatiu, guanyen els monàrquics, però des d’un punt de vista qualitatiu guanyen els republicans.
A Catalunya guanyà esquerra republicana, concretament amb 25 regidors d’aquest partit i la Lliga amb 11 regidors.1.C.- Proclamació de la segona República
La proclamació esdevé el 14 d’Abril del 1931. El primer lloc on es proclama la República és a Eibar (Guipúzcoa-País Basc) i, el segon lloc a la ciutat de Barcelona.
Barcelona proclama la república al balcó de l’ajuntament en veu de Lluís Companys. Després de Barcelona, a Madrid es fa la tercera proclama, on es creà un govern provisional a partir delspartits representats del Pacte de Sant Sebastià que, el mateix dia 14, va fer-se càrrec del poder i va proclamar oficialment la segona República espanyola.
Davant la situació, Alfons XIII renuncia (de forma temporal) i abandona el país cap a l’exili. El rei va sortir de la Península des del port de Cartajena en direcció a Itàlia (el 19 d'Abril).
1.D.- Conflicte Catalunya-Espanya
El mateix 14d’Abril tenim un canvi; a més de la proclamació de la República, trobem que a Catalunya també és proclamà una República dins de l'Espanyola per Francesc Macià, que s’havia avançat als acords del Pacte de Sant Sebastià, des del balcó de la Generalitat, en una federació de República Ibèrica.
El Pacte de Sant Sebastià defensava que era la constitució qui definia com s’havien d’articular les diferentsnacionalitats.
Una comissió del govern provisional espanyol va viatjar a Barcelona per demanar a Macià que sotmetés la seva decisió sobre l’estructura de l’Estat a la futura decisió de les Corts Constituents, a canvi de la concessió immediata d’un règim d’autonomia.
Així doncs el 21 d’Abril s’acaba el conflicte i, d’aquesta manera, es canvia la República Catalana per una Generalitat provisional. Persignar aquest acord amb Macià, Niceto Alcalà Zamora es traslladà a Barcelona el 21 d’Abril de 1931.
2.- Els partits polítics
2.A.- Partits d'Esquerres
Els partits d'Esquerra eren partidaris de la laïcitat de l'Estat, la democratització de l'exèrcit, la reforma agrària, d'impolsar els drets laborals i socials i de la descentralització de l'Estat.
Distingim tres tipus de partits: els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Segona República I La Catalunya Autònoma
  • LA SEGONA REPÚBLICA I LA CATALUNYA AUTÒNOMA (1931-1936)
  • Tema 1 Història contemporània de Catalunya i Espanya
  • Relleu Espanya I Catalunya
  • Catalunya i Espanya
  • La població a Espanya i Catalunya
  • Catalunya i espanya xix
  • Anarquisme A Espanya I Catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS