Historia de España

Páginas: 4 (932 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2014
Història d’Espanya i Catalunya
Tema 6. Societat i moviments socials al segle XIX
La dissolució dels estaments privilegiats
Els estaments van desaparèixer amb la configuració de l’estat liberal alsegle XIX, les lleis imposen a igualtat jurídica del ciutadans i es posa fi als privilegis atorgats pel naixement, títols o per ser del clero. Tots pagaven impostos, jutjats per mateixes lleis iteòricament drets polítics iguals.
El conjunt de la població eren tots ciutadans, durant molt de temps estaven limitats a l’hora de participar políticament, amb el sufragi censatari. Encara amb laigualtat legal seguien diferències socials evidents, provinents de la riquesa de cadascun, i que els dividia també en classes socials segons aquest riquesa.
La noblesa va veure com suprimien lleis que elsbeneficiaven i perdien privilegis. Han de pagar impostos, no poden exercir de jutges, etc. Però mantenen la seva importància social, econòmica i política perquè formen part de la nova classe dominant,la nova burgesia.
Pel que fa al clero, la desamortització va disminuir el poder de l’església, les lleis d’exclaustració fan que molts convents quedin buits, que els béns fossin desamortitzats ialtres. Amb la pèrdua del poder econòmic el clero va minvar d’una manera considerable.
L’Església Catòlica va mantenir bona part del seu poder. La jerarquia eclesiàstica va continuar amb la seva graninfluencia política i social. Es va mantenir un fur eclesiàstic que donava alguns privilegis als religiosos, no poder entrar a presó i exemptes de les obligacions militars.
Una nova organització delsgrups socials
A l’Espanya del XIX i especial/ a Catalunya, on les formes productives industrials de tipus capitalista van arrelar més ràpid, es van constituir dos grans grups: la burgesia posseïdora deriquesa urbana, industrial o agrària per les seves rendes o capital, o pel seu treball i l’altra: el proletariat, els que només posseïen un salari pel seu treball manual.
Dintre de la burgesia:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia De España
  • Historia de españa
  • historia de españa
  • historia de españa
  • Historia de españa
  • Historia De España
  • Historia De España
  • Historia De España

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS