historia de la filosofia

Páginas: 4 (769 palabras) Publicado: 1 de octubre de 2014
1. Els sofistes

1.1. Les claus per entendre la filosofia dels sofistes
La il·lustració grega i la democràtica atenenca
Al segle v aC, el segle de Pèricles, Atenes esdevingué,desprès de liderarla victòria davant dels perses, la polis amb més poder econòmic, polític i cultural de tota l’Hèl·lade. La polis atenenca es convertí en una ciutat cosmopolita oberta a tothom. Es va construir elPartenó amb la participació dels arquitectes i escultors mes brillants, la tragèdia proporciona els seus millors autors, els científics i intel·lectuals mes importants de tot Grècia s’hi desplaçaren perpoder conèixer-la. És el que es coneix com la il·lustració grega. La victòria enfront dels perses havia exigit la participació de les capes populars. Pèricles defenia el ciutadà com aquell que lluny depreocupar-se només pels seus assumptes privats s’implicava activament en el govern de la polis.
L’exercici dels diversos càrrecs legislatius, judicials o administratius, va afavorir una granidentificació del ciutadà amb la polis i la mateixa activitat política, que deixava de ser una cosa exclusiva de les capes aristocràtiques.
Els sofistes: objectius i mètode de la filosofia sofística
Elssofistes eren un conjunt d’intel·lectuals, gairebé tots estrangers, que posseïen una cultura de caràcter enciclopèdic (dominaven gairebé tots els sabers, sobretot de caràcter humanístic). Erencosmopolites, viatgers i per això coneixien els costums i les lleis de moltes altres polis gregues. Eren especialment crítics amb els valors i l’educació tradicional, cosa que els va fer guanyar-se lasimpatia dels més joves.
Originalment, el terme sofista del professional del saber, ja que es van dedicar a llogar petits locals en els quals impartien els seus ensenyaments a canvi de diners.
Lapreocupació dels sofistes en formar veritables ciutadans que per poder participar amb èxit com a membres de la comunitat en el nou regim democràtic. Per això defensen una educació igualitària. Els mes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de la filosofia
  • Historia De La Filosofia
  • historia de la filosofia
  • Historia De La Filosofia
  • la histori de filosofia
  • Historia De La Filosofia
  • Historia De La Filosofia
  • Historia De La Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS